Data publicării:

România în Schengen. Chirieac: Succes formidabil al actualului Guvern PSD - PNL

Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Analistul politic Bogdan Chirieac a spus ce ar trebui să obținem la Consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului 2023.

O decizie privind aderarea României la spațiul Schengen poate fi aşteptată la Consiliul extraordinar JAI, care va avea loc la finalul anului. Mai mult, premierul bulgar Nikolai Denkov a spus că România are 'o oarecare inconsecvență' față de Austria cu privire la aderarea în Schengen. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat ce ar trebui să facă Guvernul român în acest context.

'Dacă în cadrul discuțiilor care vor avea loc la Consiliul extraordinar JAI, organizat între Crăciun și Anul Nou, se va stabili o dată fixă ca în 2024 România să intre cu toate granițele, respectiv terestre, maritime și fluviale în Schengen, atunci e în regulă, fiindcă înseamnă să intri în Schengen! Și mai departe vom vedea ce vom face, mai negociem. Însă odată intrați în Schengen nu te poate da afară, ci, poate o sancțiune, un infrigement, îți mai rupe urechile la Bruxelles, dar afară din Schengen nu te poate da, doar dacă vrei tu să pleci! Dar noi nu vrem să plecăm, ci să intrăm! Dacă se va da o dată pentru intrarea în Schengen doar pentru aeroporturi și nicio dată pentru celelalte frontiere maritime, fluviale, terestre, care sunt mult mai importante, atunci va fi o decizie dificilă pe care Guvernul va trebui să o cântărească', a spus Chirieac.

'Nehammer și ai săi, sub influența reală a lui Vladimir Putin, așa cum este și premierul Ungariei Viktor Orban, au respins, fără niciun motiv real admiterea României și Bulgariei în Schengen. Probabil că și Moscova ar avea interese în acest sens. Ca urmare a presiunilor făcute și a măsurilor diplomatice realizate și de Cătălin Predoiu, și de Marcel Ciolacu, precum și implicarea Statelor Unite, Austria nu poate să fie multă vreme împotrivă! Este deja de un an împotrivă! Prin urmare, pentru publicul său, pentru a nu spune că Putin ne-a cerut să fim contra, trebuie să pună niște așa-zise condiții...cu sirienii, cu afganii. Păi, câți sirieni și afgani au făcut cerere de azil în România anul trecut? Am înțeles că, în total, 120 de persoane.', a declarat Chirieac.

'Cred că esențial acum este dacă la negocierile de la Consiliul extraordinar JAI sa va fixa o dată exactă și pentru admiterea frontierelor terestre, maritime și fluviale ale României în Schengen. Dacă se face acest lucru este un succes formidabil al actualului Guvern PSD - PNL, ca să fim cinstiți.', a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la Newsroom cu Berta Popescu, la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel