România, în linie dreaptă spre aderarea la OCDE. Val Vâlcu: Decizia a fost până acum blocată politic din cauza Ungariei
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Val Vâlcu a comentat, joi, la B1 TV, știrea legată de aprobarea Foii de parcurs a României, în vederea aderării la OCDE, inițiativă blocată până acum de Ungaria.

„Cred că marile avantaje sunt pentru marii investitori de pe piața de capital. Decizia a fost până acum blocată politic din cauza Ungariei. Apropo, noi probabil puteam să îndeplinim această foaie de parcurs până acum (n.r. dacă nu eram blocați), care prevede niște criterii, cerințe, reglementări. Investitorii, de exemplu, oamenii de afaceri sunt blocați birocratic, suntem pe locul 80 la voința de a atrage afaceri, deși ar trebui să fim pe primul loc pentru că asta înseamnă că ne dorim investitori, însă ne vom digitaliza și ne vom dezvolta.”, a spus analistul Val Vâlcu.

„Cu toate acestea, Ungaria ne-a blocat politic, probabil ca să își satisfacă electoratul naționalist sau, la fel cum s-a întâmplat și cu Roșia Montană, ca să nu ne dezvoltăm... dacă nu vin investitorii aici, poate se opresc în Ungaria. Apropo, chiar și Rusia a avut un reprezentant la B9, că am văzut-o pe președinta Ungariei.”

„Poate că ne-a ajutat și prestația pe care a avut-o România în cazul conflictului din Ucraina. S-a văzut cine ne bloca, aliatul lui Putin. România s-a așezat de partea corectă a istoriei, așa cum a făcut în 1916, iar Ungaria în partea greșită, sprijinind un agresor, un stat criminal, să o spunem în față, care încearcă să strice ordinea mondială. Dacă vine un om și îți sparge geamul și îți fură din casă, noi ca vecini ar trebui să intervenim, chiar dacă hoțul pare mai forțos.”, a mai precizat Val Vâlcu la B1 TV.

Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE, aprobată oficial

Guvernul salută adoptarea Foii de Parcurs pentru Aderare (Accession Roadmap) a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în cadrul sesiunii de final a reuniunii ministeriale a Consiliului OCDE, din 10 iunie 2022. 

Foaia de Parcurs fixează termenii, condițiile și etapele procesului de aderare a României la Organizație și urmărește alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OCDE. Documentul menționează comitetele sectoriale care vor evalua conformitatea cu legislația și practicile OCDE, principiile care vor ghida activitatea acestora, precum și maniera în care se vor desfășura discuțiile de aderare cu autoritățile române. 

Foaia de Parcurs accentuează importanța valorilor comune, a viziunii și a priorităților împărtășite cu Organizația, ca elemente esențiale pe întreaga durată a procesului de aderare, inclusiv în etapa finală a obținerii statutului de membru OCDE. 

Adoptarea Foii de Parcurs reprezintă o etapă-cheie în procesul de alăturare a României la OCDE, un obiectiv important al politicii noastre externe, care consolidează perspectiva continuării pe o traiectorie a progresului și dezvoltării economice. 

„Adoptarea Foii de Parcurs pentru aderarea României la OCDE reprezintă un semnal încurajator și o recunoaștere a potențialului țării noastre de convergență cu statele cu economii consolidate. Acest document de orientare privind obiectivele sectoriale și criteriile pe care România le va avea de îndeplinit ne oferă o imagine clară și obiectivă a direcțiilor în care trebuie să ne îndreptăm eforturile pentru succesul discuțiilor de aderare. Avem ca obiectiv implementarea celor mai bune practici și standarde OCDE, cu atât mai mult cu cât ele converg sau sunt complementare celor pe care România și le-a asumat deja prin Planul Național de Redresare și Reziliență și pot contribui la îndeplinirea Programului de Guvernare”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă. 

Premierul român salută totodată adoptarea, în cadrul aceleiași reuniuni ministeriale a Consiliului OCDE din 9-10 iunie 2022, a unei serii de Recomandări în domenii esențiale pentru dezvoltarea economică și socială, precum politica pentru întreprinderi mici și mijlocii, oportunități mai bune pentru tineri, combaterea infracțiunilor fiscale, sau dezvoltare durabilă. România s-a alăturat la rândul său Recomandărilor respective, printr-un proces de coordonare inter-instituțională facilitat de Ministerul Afacerilor Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel