Data publicării:

România, în capcana țărilor cu venit mijlociu din care Polonia și Coreea de Sud au scăpat. PIB-ul țării s-ar dubla în următorii 10 ani

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

CEO-ul BCR, Sergiu Manea, a vorbit despre posibilitatea ca România să-și dubleze PIB-ul prin depășirea unei provocări prin care au mai trecut alte 24 de țări în ultimele decenii.

România se află într-o capcană a venitului mijlociu, dar țara noastră ar avea posibilitatea să depășească acest moment de cumpănă după modelul Poloniei sau al Coreei de Sud.

Potrivit Agerpres, CEO-ul Băncii Comerciale Române (BCR), Sergiu Manea, a făcut aceste declarații în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii. Astfel, spune el, România a intrat într-o capcană definită drept incapacitatea ca un stat să părăsească zona confortabilă de venit în care se află și să progreseze.

Polonia și Coreea de Sud au trecut peste

„Nu e nicio nenorocire. Sunt vreo 24 de țări în lume conform statisticilor din 2011-2012 care depășiseră această boală, dar între acele țări se aflau Polonia și Coreea de Sud. Motivul intrării în această capcană era creșterea semnificativă a salariilor, o dinamică a productivității inferioară și în același timp incapacitatea acelei economii să urce pe lanțul producător de valoare”, a precizat CEO-ul de bancă.

Pentru a ieși din această situație deloc simplă, România ar trebui să urce în Indexul Legatum Prosperity de la 40-50 la 15-25. În paralel, țara noastră ar trebui să acceadă 40-50 de locuri și în Indexul Încrederii Societale, unde în prezent ocupăm poziția 85. Ținta ar fi astfel dublarea Produsului Intern Brut în următorii 10 ani.

Putem dubla PIB-ul în următorii 10 ani

„Concluzia este una foarte simplă. Este posibil să dublăm Produsul Intern Brut în următorii 10 ani? Răspunsul meu este da, nu ar trebui să ne propunem mai puțin, dar ar trebui să tratăm cu seriozitate pentru că dacă am plecat cu acest deziderat și am organizat contextul de așa natură, nici nu va conta că produsul intern brut al României peste 10 ani va fi crescut cu 75% sau 80% dacă vom merge în această direcție.

Și noi credem că elementele de intervenție sunt la alegerile individuale, la crearea unui mediu antreprenorial sustenabil și la crearea unei societăți care să poată să facă pe cei care fac alegeri bune să simtă că efortul, munca, învățarea produc rezultate aici acasă", a punctat Sergiu Manea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel