România, folosită din PPE, pentru a spăla rușinea Fidesz. ”S-a mers prea departe”
Un articol publicat de euobserver, scris de Petteri Orpo, liderul Partidului Coaliția Națională din Finlanda, și Ulf Kristersson, liderul Partidului Moderat din Suedia, atrage atenția asupra necesității excluderii Fidesz din PPE.
În articolul citat scrie că ”Fidesz a mers prea departe” și că cele două partide cer excluderea lui din PPE, subliniindu-se că atunci când un partid ca Fidesz acționează sistemativ împotriva valorilor fundamentale ale UE, nu ar trebui să mai facă parte din PPE. Cei doi mai subliniază că recent au văzut evoluții îngrijorătoare într-un număr de țări și în familii politice diferite din UE, Fidesz din Ungaria fiind doar un exemplu. Ei notează că ”Există motive serioase și rezonabile pentru a concluziona că Fidesz încalcă valorile și principiile PPE. Progresele nedemocratice din Ungaria ne-au condus la această concluzie.” și că recentele campanii anti-UE au fost ultima picătură. În continuare, ei susțin ”apelul Parlamentului European de a declanșa sancțiunile prevăzute la Articolul 7”, subliniind: ”Am încercat să dialogăm cu Fidesz, fără succes. Atunci când un stat membru acționează sistematic împotriva principiilor democrației și a statului de drept, dialogul devine insuficient.”
”Nu închidem ușa pentru Ungaria, dar am decis că trebuie s-o închidem pentru Viktor Orban și Fidesz” mai scriu cei doi. Totodată, ei afirmă că populismul și naționalismul nu sunt o chestiune problematică doar în PPE și cer altor familii politice să-i ia ca model.
România, atacată din PPE, pentru a-și spăla propria rușine?
Apoi urmează un intertitlu ”România”, în care țara noastră este băgată în aceeași oală cu Ungaria. Cei doi scriu că ”deteriorarea statului de drept din România este cea mai urgentă problemă”.
Cei doi notează: ”În urmă cu doi ani, PSD a încercat să dezincrimineze corupția pentru daune sub 200.000 de euro, apoi 45.000 de euro, într-o țară unde salariul mediu lunar este de 600-800 de euro”. Mai mult, ei scriu că ”Săptămâna trecută, cea mai mare parte a opoziției românești a fost blocată de la alegerile europene”, dar și că joia trecută ”acuzații bruște au fost îndreptate căre avocata pentru drepturile omului Laura Codruța Kovesi de către noul și profund criticatul Departament pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”, cu referire la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiției.
Concluzia este: ”Cerem o acțiune de la celelalte partide să facă același lucru, acolo unde este necesar”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News