România, expoziţie istorică la Luvru
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
luvru
luvru
După aproape cinci luni cu peste 300 de evenimente, secvenţa din Franţa a Sezonului România-Franţa s-a încheiat astăzi, 16 aprilie, cu inaugurarea unei expoziţii istorice: Broderii liturgice de tradiţie bizantină din România la Muzeul Luvru din Paris.

La acest eveniment, o premieră pentru România, în cel mai mare muzeu de artă din lume, au participat Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa, Maria Magdalena Grigore, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Alexandru Pugna, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Andrei Ţărnea, comisarul român al Sezonului România-Franţa, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale.

În acest demers unic de diplomaţie publică şi culturală, ţara noastră a reuşit să dezvăluie Franţei o imagine creativă, inovatoare şi surprinzătoare. Închiderea în Franţa reflectă perfect una dintre coordonatele esenţiale ale Sezonului: istoria împărtăşită de cele două ţări.

Ce obiecte sunt prezentate în cadrul expoziţiei



Broderii liturgice de tradiţie bizantină din România pun în valoare caracterul excepţional al colecţiilor româneşti de broderii de tradiţie bizantină, fiind centrată pe imaginea-simbol a stindardului liturgic al lui Ştefan cel Mare. Ajuns la o dată necunoscută la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos, recuperat în timpul Primului Război Mondial de armata franceză şi restituit României în cadrul unei ceremonii solemne care a avut loc în 1917 la Universitatea Sorbona, stindardul a devenit emblematic pentru dinamica relaţiilor culturale şi politice dintre România şi Franţa din ultimul secol. Alte 26 de broderii, datând din 1437 până la sfârşitul secolului al XVII-lea, vor completa discursul tematic al expoziţiei, dedicat rolului decisiv pe care l-au jucat artiştii şi mecena din Ţările Române în conservarea tradiţiilor artistice bizantine.

Realizată prin colaborarea a peste zece instituţii din România şi din Franţa, expoziţia de la Muzeul Luvru a beneficiat de coordonarea logistică a Muzeului Naţional de Istorie a României, iar transportul exponatelor spre Franţa a fost asigurat de Ministerul Apărării Naţionale în cadrul unei misiuni speciale. Aceasta va fi deschisă publicului până pe 29 iulie 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel