Data publicării:

România Educată: Schimbare pentru elevii din clasele primare

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Elevii din clasele I-IV ar putea fi evaluaţi în fiecare an, conform proiectului "România Educată". 

Proiectul „România Educată” propune ca elevii din clasele pregătitoare să dea evaluări anuale. Examenele nu vor înlocui, însă, testările de la clasele de a doua, a patra şi a şasea.

De asemenea, învăţătorii vor fi plătiţi în funcţie de performanţele elevilor la aceste testări.

„Munca unui învăţător dacă o apreciem în funcţie de rezultatele elevului, trebuie plătită la fel. În momentul acesta îi plătim deja diferenţiat. Cred că discuţia de corelare cu performanţa vine la pachet cu eventuale sancţiuni. Întrebarea fundamentală este: dacă un învăţător are absolvenţi care nu ştiu să scrie, să citească şi să socotească, ce se întâmplă cu aceşti profesori? Vor fi concediaţi, vor fi temporar scoşi din învăţământ?”, spune Daniela Vişoianu, expert în educaţie.

"Testările nu se reflectă în catalog"



Adrian Enache, profesor de matematică afirmă însă că testările anuale nu sunt relevante pentru copii.

„Aceste testări nu se reflectă în niciun sens în catalog. Deci elevului nu-i pasă că a făcut sau că nu a făcut. Dacă vrem să schimbăm sistemul de educaţie în România, de aici trebuie să pornim, să schimbăm paradigma. Elevii sunt responsabili pentru rezultatele lor la învăţătură”, apreciază Adrian Enache, profesor de matematică.

„România educată” propune ca liceele pentru care cererea depăşeşte oferta să poată organiza examen de admitere înaintea Evaluării Naționale, iar Bacalaureatul să fie generalizat, indiferent de rută. De asemenea, unul dintre obiectivele proiectului propune reducerea analfabetismului funcțional de la 44% la 20% până în 2030, scrie Mediafax.

BAC pe modelul PISA

Proiectul "România Educată" propune schimbarea examenului de Bacalaureat pe modelul PISA. Acesta ar urma să fie UNIC şi să poată fi susţinut inclusiv de absolvenţii şcolilor profesionale. 

Anunțul a fost făcut de consilierul prezidențial Ligia Deca.

Aceasta a declarat oficial că noul proiect România Educată, așa cum a rezultat în urma dezbaterilor de până acum, prevede introducerea unor rute flexibile la nivelul liceului. Concret, elevii să se poată transfera de la liceul tehnologic sau școala profesională la care au intrat, la un liceu teoretic, dând o examinare la transfer. La final, și elevii care fac școala profesională vor putea susține examenul de Bacalaureat, cu aceleași probe pe care le dau elevii de la toate celelalte filiere.

VEZI BAC pe model PISA, în proiectul ”România Educată” pus la punct cu Klaus Iohannis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel