Data publicării:

România după război. Adrian Mitroi (economist): Vom culege roadele poziționării noastre. Suntem prea importanți pentru Europa; vom atrage investitori

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Economistul Adrian Mitroi a vorbit despre perspectivele economice ale României, după încheierea războiului din Ucraina.

„Marele avantaj al nostru este că piața muncii rămâne rezilientă, vedem o scădere a șomajului. Scade un pic și deficitul de concurent și de balanță comercială, iarăși o veste bună. Evident că scade și creșterea economică, dar este de așteptat acest lucru, noi deja ne măsurăm cu o creștere a palmaresului foarte bună, de anul trecut.

Ce sfat aș da eu? M-aș gândi la ceea ce se va întâmpla după punctul de inflexiune, adică terminarea războiului. Eu m-aș poziționa în felul următor - România va culege, într-un fel sau altul, roadele poziționării ei. Suntem prea importanți pentru Europa, fiind pe flancul cel mai relevant acum. Atenție și la Republica Moldova, la interesele ei europene. Noi vom deveni un jucător esențial. Eu cred că mare parte din investiții vor fi relocate aici. Capitalul privat, mă refer la cel care se uită pe termen lung, vede o tranșare, într-un fel sau altul, a ostilităților. Eu pe el îl cred!”, a precizat Adrian Mitroi, pentru DC News.

„O parte din capital a plecat în această perioadă, dar nu imputabil nouă, ci a managementului insuficient de investiții. Dacă nu au făcut investiții, normal că nu au cules nici roadele, probabil că e mai bine că au plecat. Trebuie să privim la faptul că avem mai multe relocări de investiții decât plecări, ceea ce e un semnal pozitiv. Într-un fel sau altul se va tranșa conflictul, nu îndrăznesc să mă gândesc cum, dar mă uit la cei mai bine informați decât mine, care iau decizii pe bani grei și pe planuri de afaceri realizate pe mai mulți ani. Aceștia văd poziționarea României ca fiind de bun augur, din punct de vedere investițional”, a continuat economistul.

„În varianta favorabilă a tranșării conflictului într-un termen sau altul, tot capitalul acesta o să investească aici, atrăgând și forța de muncă plecată în străinătate, care, dintr-un motiv s-au altul, nu s-a acomodat. Avem români care au adunat capital în străinătate și poate că li se va părea tentant să-l investească aici. E foarte tentant să te întorci cu bani sau cu experiența antreprenorială de acolo pentru a-ți deschide o afacere aici”, a conchis acesta. 

Economia României, în contextul războiului

Economistul Adrian Mitroi a făcut și o evaluare a măsurilor economice luate de țara noastră, în contextul războiului din Ucraina.

„În primul rând, România s-a ancorat impecabil la context, chiar dacă am plătit și plătim în continuare prețul nostru. Trăim într-o perioadă de reformatare a economiei și a politicii mondiale. Noi am rămas tributari valorilor noastre europene. Avem o relație impecabilă cu partenerul strategic. Nimic nu ni se poate imputa în acest aspect.

Ceea ce nu înțeleg este atitudinea drastică a piețelor financiare pentru o țară ca noi, puternic independentă energetic. Suntem bine ancorați la realitățile europene și facem, pe măsura capacităților noastre, toate eforturile, lucru care se vede inclusiv în bugetul de apărare. Toate lucrurile, în mod formal, cerute de UE și NATO le îndeplinim. Ce nu înțeleg e de ce piețele nu văd lucrurile atât de bine pe cât o facem noi, analiștii financiari”, a precizat economistul Adrian Mitroi, pentru DC News.

„Dobânzile sunt în continuare mari, deși nu există decât motivația deficitelor, care în sine e o motivație subțire. Avem un rating îmbunătățit, dar dobânzile nu au scăzut. Dobânzile mari, în context de scădere a creșterii economice, nu sunt prietenoase. Dobânzile sunt de 7%, tu crești economic la jumătate. Tu finanțezi o creștere economică insuficientă. În concluzie, deși ne-am purtat impecabil, nefiind ceva de reproșat instituțional, nu cred că piețele ne văd cu ochi buni”, a continuat economistul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel