România, devastată de inundații. Corina Crețu: Guvernul dă dovadă de lipsă de empatie în abordarea dramelor locuitorilor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Corina Crețu
Sursă foto: Facebook Corina Crețu
Europarlamentarul Corina Crețu spune că Guvernul României ar putea apela la Fondul de Solidaritate Europeană pentru acoperirea costurilor generate de inundațiile din estul României.

Europarlamentarul Corina Crețu atrage atenția, într-o postare pe Facebook, despre faptul că Guvernul României ar putea apela la Fondul de Solidaritate Europeană, pentru a acoperi costurile pe care le generate de inundațiile din estul țării:

„E inacceptabilă indiferența cu care autoritățile și coaliția de guvernare tratează drama prin care trec locuitorii zonelor devastate de inundații! România poate apela la Fondul de Solidaritate Europeană, care să acopere costurile pe care le generează această situație.

Acum, când estul României este puternic afectat de inundații și de vremea extremă care - spun specialiștii - va continua și zilele următoare, suntem martorii aceleiași lentori și lipse de empatie în abordarea dramelor prin care trec locuitorii din Tulcea, Galați și Vrancea - ale căror gospodării au fost compromise.

Am atras atenția în repetate rânduri asupra faptului că, în astfel de situații, Guvernul poate solicita Comisiei Europene sprijin pentru cei afectați de inundații. În primul rând, e foarte grav că în multe cazuri ca acestea, nu s-a făcut nimic pentru a preveni pierderile masive. Dar și mai grav este faptul că nu se face apel la instrumentele pe care România le are la dispoziție în astfel de cazuri. Prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, România poate beneficia de ajutorul de care cetățenii au atât de multă nevoie acum.

În calitate de Comisar European, am aprobat în 2019 suma de 8,2 milioane EUR din Fondul de Solidaritate, ajutând astfel la reducerea poverii financiare pe care regiunea de Nord-Est a României a întâmpinat-o ca urmare a operațiunilor de recuperare după inundațiile din vara anului 2018.

În calitate de Raportor din partea Comisiei pentru Control Bugetar a Parlamentului European pentru Regulamentul privind folosirea Fondului de Solidaritate, propunerile mele vizează o mai mare flexibilitate în oferirea de ajutor către Statele Membre în cazul unor dezastre de acest fel. Raportul va fi votat în sesiunea plenară a Parlamentului European din luna iulie.

Așadar, dacă ar face evaluări, România ar avea, din acest moment, cel mult patru luni la dispoziție pentru a aplica și pentru a obține fonduri europene nerambursabile pentru plata pagubelor economice produse de aceste dezastre naturale. Nu pot decât să sper că vom folosi acest sprijin la care românii au tot dreptul.

Multă sănătate tuturor, numai bine!“, a scris europarlamentarul Corina Crețu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel