Data actualizării:
Data publicării:

România, deja în CRIZĂ? Coșea, explicații pentru DCNews, în avalanșa de scumpiri. Sfat pentru români: E un rău pe care îl spun acum, dar...

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Profesorul Mircea Coșea este de părere că românii trebuie să înceapă să fie din ce în ce mai atenți cu veniturile pe care le au pentru că România va trece în perioada următoare printr-o etapă de ”o mare incertitudine”.

Profesorul Mircea Coșea a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre situația economică din România. În contextul scumpirilor din toate sectoarele, acesta a explicat dacă suntem deja sau nu în criză, dar și ce urmează în perioada imediat următoare, toamna - iarna 2021. 

”În momentul de față, după părerea mea, nu am intrat în criză pentru că există încă o posibilitate de reglare. Nu știm exact ce și cum se va întâmpla, dar oricum va exista un PNRR care va veni până la urmă în România și va ameliora situația. Nu imediat, dar într-o perioadă de câteva luni acest lucru se va întâmpla. Deci nu cred că este criză, nu cred că avem o situație de criză în industrie pentru că încă primim comenzi din afară, deși ritmul nu este atât de mare și încă nu am intrat în perioada în care va exista o lipsă de lichiditate pe piață.

Când apar primele semne de criză 

Eu bănuiesc că la începutul lunii octombrie, noiembrie, vom avea anumite semne de criză pentru că lichiditatea din piață se va micșora, adică banii pe care populația îi are la dispoziție. S-a cheltuit mult cu concediile, în perioada care vine singura sursă importantă de lichiditate rămâne sectorul public unde salariile nu s-au schimbat, au rămas la același nivel, dar nu au intervenit creșteri, iar la nivelul pensiilor de asemenea avem o stagnare. Creșterea aproape explozivă a tarifelor la energie, mă refer aici la combustibili, electricitate și gaze, va reduce foarte mult disponibilitatea pe care populația o are pentru a-și plăti facturile și vom intra într-o perioadă pe care eu o numesc premergătoare unei crize și se va caracteriza astfel: o importantă categorie a populației, mergând până la 30 și ceva la sută nu va mai putea să își acopere cheltuielile cu energia.

Asta înseamnă că se va afecta foarte mult puterea de cumpărare și vor exista două situații. Ori nu se nu se vor mai plăti facturile și atunci apare un blocaj la nivelul producătorilor și distribuitorilor, ori se vor plăti facturile și atunci scade brusc consumul pentru traiul de zi cu zi. Ori acestea sunt elemente care după părerea mea sunt elemente de criză. Nu este o criză fiscală, nu este o criză ciclică, este pur și simplu o criză care vine din incapacitatea statului român la această dată de a acorda economia românească la ceea ce se întâmplă în exterior, iar în exterior cea mai mare presiune o are inflația, deocamdată”, a declarat Mircea Coșea pentru DC News

Ce pot face românii cărora nu le crește venitul, dar cheltuie mai mult din cauza scumpirilor?

 

Profesorul Mircea Coșea a oferit și câteva sfaturi pentru români, pentru a-și eficientiza cheltuielile și pentru a supraviețui în noua etapă prin care va trece România. 

”Noi suntem într-o perioadă în care statul român ne-a părăsit cu totul, adică l-a părăsit pe cetățean. Cetățeanul nu mai este protejat de statul român, nici din punct de vedere al inflației, al creșterii prețurilor, nici din punct de vedere al locurilor de muncă și mai ales nici din punct de vedere al creșterii tarifelor la gaze. Deci statul român, pur și simplu, a lăsat cetățeanul la dispoziția unor speculanți din piața energiei. În condițiile acestea, cetățenii trebuie să își ia singuri soarta în mână.

Asta ce înseamnă? 

Românii trebuie să aibă o atenție deosebită la bugetul pe care îl au, o ponderare importantă a cheltuielilor care nu sunt imediate, de trai imediat, o grijă foarte multă în balansarea cheltuielilor pentru alimente și pentru medicamente, pentru că medicamentele în România, pe timpul pandemiei, au ajuns un bun de consum aproape curent. Românii au avut nevoie din ce în ce mai mult de medicamente.

De asemenea, românii pot înceta pe o anumită perioadă anumite investiții care pot fi amânate, cum ar fi cumpărarea de automobile sau alte lucruri. Sfatul meu este ca lumea să se axeze pe moneda națională în orice tranzacție pe care o fac, iar lucrul cel mai important, e un rău pe care îl spun acum, dar îl spun, să nu aibă încredere că în viitor vor exista îmbunătățiri ale situației ca urmare a politicilor publice.

”Politicile publice în România nu vor avea niciun efect”

Politicile publice în România nu vor avea niciun efect pe un termen încă lung deoarece toate s-au blocat ca urmare a interesului strict politic pe alegerile din partide, nu există o guvernare pe termene economice. Există o întârziere condamnabilă și periculoasă a PNRR-ului, iar încă nu știm ce se va întâmpla cu acest val patru al pandemiei de coronavirus și mai ales cu efectele pe care le poate avea migrația din Afganistan.

Deci este o mare incertitudine, mare incertitudine, iar sfatul meu este ca fiecare român să devină propriul său ministru de finanțe”, a completat Mircea Coșea în exclusivitate pentru DC News.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel