România - pe podium cu un produs vestit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Mihail Pârvan
WhatsApp
Producția mondială a scăzut. Doar trei țări au reușit să fie pe plus.

Producţia mondială de vin a scăzut cu 8,6% în 2017, până la 250 de milioane hectolitri, cel mai redus nivel înregistrat după 1957. România, Portugalia, Ungaria şi Austria au fost ţările din Europa a căror producţie a crescut comparativ cu 2016, arată un raport publicat de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), transmite Reuters, citată de Agerpres. OIV subliniază că scăderea producţiei mondiale de vin a fost cauzată de condiţiile meteo nefavorabile.

Doar Brazilia a dat mai mult

În schimb, producţia de vin a României a crescut cu 31% comparativ cu 2016, de la 3,3 până la 4,3 milioane hectolitri, ceea ce o plasează pe locul 13 în topul celor mai mari producători din lume. În 2017 o creştere procentuală mai mare decât cea a României a fost înregistrată doar în Brazilia, unde producţia de vin a crescut cu 169%, până la 3,4 milioane hectolitri.

[citeste si]

Americanii, consumatori șefi

Pe partea de consum mondial de vin, OIV estimează că în 2017 acesta s-a situat la aproximativ 243 de milioane hectolitri, în creştere cu 1,8% faţă de 2016. Cei mai mari consumatori de vin au fost anul trecut SUA (32,6 milioane hectolitri) şi Franţa (27 milioane hectolitri). În China, consumul a crescut pentru al treilea an consecutiv, ajungând la 17,9 milioane hectolitri.
Cel mai mare exportator de vin este Spania, cu o cotă de piaţă de 20,5%, în timp ce Franţa este lider la valoarea exporturilor - nouă miliarde de euro în 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel