Data actualizării:
Data publicării:

România cere activarea Articolului 4 al NATO

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro
România cere activarea Articolului 4 al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO).  

România a cerut, joi dimineaţă, activarea Articolului 4 al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO), care prevede organizarea urgentă de consultări, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei.

„Ca urmare a agresiunii Rusiei contra Ucrainei, am informat misiunea română la NATO să ceară împreună cu aliații activarea articolului 4 al Tratatului de la Washington care să stabilească mai departe un mecanism de consultare între aliați în ceea ce privește impactul asupra situației de securitate”, a anunțat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, pe Twitter.

Articolul 4 al Tratatului NATO prevede întrunirea Consiliului Nord-Atlantic sau organizarea de consultări în alte formate în cazul unei situaţii care ar putea genera riscuri asupra integrităţii teritoriale a unui stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

China urmăreşte cu atenţie atacul Rusiei şi cere menţinerea situaţiei sub control

Administraţia de la Beijing a anunţat, joi dimineaţă, că urmăreşte „foarte atent" criza declanşată de atacul Rusiei în Ucraina şi îndeamnă toate părţile să dea dovadă de reţinere astfel încât situaţia să nu scape de sub control.

„Urmărim foarte atent situaţia" generată de intervenţia militară rusă, a transmis joi dimineaţă Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

„Îndemnăm toate părţile să dea dovadă de reţinere şi să evite scăparea situaţiei de sub control", a subliniat reprezentantul Ministerului chinez de Externe, conform cotidianului Le Figaro.

Cu puţin timp înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei, Zhang Jun, ambasadorul Chinei la ONU, îndemnase toate părţile „să rămână calme şi raţionale" şi pledase pentru o soluţie "paşnică".

Amintim că președintele Republicii Moldova a declarat, joi, că a decis să ceară aprobarea Parlamentului pentru declararea stării de urgență, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, în legătură cu situația din Ucraina.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, joi, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Principalele responsabilități ale acestui grup sunt legate de monitorizarea situației și coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcționării tuturor serviciilor publice, în comtextul conflictului din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel