România, Cehia şi Ungaria riscă o criză monetară în 2023
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
România, Cehia şi Ungaria riscă o criză monetară în 2023
România, Cehia şi Ungaria riscă o criză monetară în 2023
Cehia, România şi Ungaria se confruntă cu riscul unor crize ale cursului de schimb pe parcursul anului următor, pe măsură ce provocările fiscale şi externe se înmulţesc, susţin analiştii băncii de investiţii Nomura Holdings Inc. într-un raport publicat luni, transmite Bloomberg.

Acest avertisment se bazează pe analiza a opt indicatori, inclusiv gradul de acoperire a importurilor de către rezervele valutare, nivelul dobânzilor pe termen scurt, precum şi măsurile privind deficitul fiscal şi deficitul de cont curent, conform indicelui Damocles Index elaborat de Nomura, care analizează vulnerabilitatea unui grup de 32 de pieţe emergente la o criză monetară.

Egiptul, Sri Lanka, Turcia şi Pakistan s-au confruntat deja cu o criză monetară, pe care nu au depăşit-o încă, subliniază analiştii Rob Subbaraman şi Si Ying Toh în raportul publicat luni.

Forintul ungar se numără printre monedele emergente cu cele mai slabe performanţe în acest an după ce Comisia Europeană a amânat eliberarea fondurilor din Mecanismul de rezilienţă.

De asemenea, leul românesc şi coroana cehă au pierdut mai mult de 8% din valoare în raport cu dolarul american. Vulnerabilitatea monedelor statelor emergente este acum la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii şi asta este un 'avertisment grav' cu privire la riscurile extinse şi în creştere, se arată în raportul analiştilor de la Nomura.

Vezi și - Fitch acordă Bulgariei ratingul „BBB” cu perspectivă pozitivă. România are minus și perspectivă negativă

Agenția Fitch Ratings confirmă calificativul „BBB” pentru Bulgaria, un prag mai sus decât România. 

Agenţia internaţională Fitch Ratings a confirmat calificativul "BBB" pentru ratingul de credit pe termen lung al Bulgariei în monedă locală şi valută, cu perspectivă pozitivă, informează Ministerul Finanţelor de la Sofia.

Ratingul este susţinut de o poziţie externă şi fiscală puternică în comparaţie cu ţările cu acelaşi rating. Cadrul politic al apartenenţei ţării la UE şi regimul de consiliu monetar de lungă durată sunt, de asemenea, considerate de încredere. Potenţiala creştere economică pe termen lung este afectată de factori demografici nefavorabili, notează Fitch.

Potrivit Rador, agenţia de rating consideră că autorităţile bulgare rămân angajate în adoptarea monedei euro de la 1 ianuarie 2024, dar riscurile unei întârzieri cresc din cauza incertitudinii cu privire la dinamica inflaţiei. Fitch Ratings estimează creşterea PIB-ului pentru acest an la 3,5%, comparatriv cu 3% într-o prognoză anterioară. Aşteptările inflaţioniste în primul trimestru al anului viitor sunt din două cifre.

Fitch a confirmat în octombrie ratingul României la „BBB minus”

Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la "BBB minus" cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria "investment-grade" (recomandat pentru investiţii), se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Ratingul României "BBB minus" este susţinut de apartenenţa la Uniunea Europeană şi fluxurile de capital din UE care sprijină investiţiile şi macrostabilitatea, şi PIB-ul per capita, indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor state care beneficiază de un rating din categoria "BBB". Însă acestea sunt contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mai ridicate comparativ cu deficitele altor ţări, de performanţe scăzute privind consolidarea bugetară şi rigidităţi ridicate ale bugetului, şi o poziţie de debitor extern net relativ ridicată, apreciază Fitch.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel