Data publicării:

România, campioană la a lua bani din buzunarele românilor și la a secătui companiile. De ce nu se iau măsuri pentru oprirea inflației / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com, @BillionPhotos
Sursa foto: https://www.freepik.com, @BillionPhotos

Adrian Negrescu atrage atenția asupra creșterii rapide a inflației în România și pune accent pe scăderea puterii de cumpărare a românilor. Analistul economic acuză statul de faptul că beneficiază de pe urma inflației, prin majorarea veniturilor din taxe, și critică majorările de prețuri ale companiilor de stat, care vor alimenta și mai mult inflația pe piața energetică.

Analistul economic Adrian Negrescu a subliniat că România se află pe locul 2 în Europa în ceea ce privește inflația. El a explicat că, deși inflația din România a fost depășită de cea a Ungariei, puterea de cumpărare a românilor scade cel mai rapid din Europa, mai ales în comparație cu țările cu venituri mai mari, precum Ungaria. Acesta a criticat guvernul pentru că nu face suficiente eforturi pentru a controla inflația, sugerând că statul beneficiază de pe urma acestei situații prin creșterea veniturilor din taxe și impozite, datorită prețurilor mai mari. 

„Citeam că nu mai suntem țara cu cea mai mare inflație. Ne-a depășit puțin Ungaria, dar totuși suntem pe locul 2. Cum reușim să ne menținem acolo sus în privința inflației? Ce nu se face corect? Unde ar trebui umblat?”, a întrebat Mihai Ciobanu.

„Vestea proastă este că puterea de cumpărare a românilor scade cu cel mai ridicat ritm din Europa raportat la venituri, chiar mai mult decât în Ungaria, pentru că ei au salarii mai mari decât cele din România, în momentul de față. Deci, suntem în continuare campioni la a lua banii din buzunarele oamenilor, la a secătui, din punct de vedere financiar, companiile, în a taxa suplimentar economia românească și pe români prin această taxă ascunsă, această taxă perfidă, „mama tuturor taxelor” care este inflația.

De ce nu dorim să stăvilim inflația?

Pentru că pur și simplu statul are de câștigat din această situație. Cu cât sunt prețurile mai mari, cu atât adunăm mai mulți bani la buget din taxe și impozite. Exemplul elocvent, din punctul meu de vedere, este situația Hidroelectrica, cel mai important jucător din piața de energie care și-a propus ca de la 1 aprilie să crească tariful de producție cu 60%, invocând niște criterii puerile care nu țin neapărat de core business-ul companiei. Ni se spune că nu au mai crescut prețurile de 2 ani de zile, de parcă asta ar fi o problemă, că este inflație în România, ceea ce mi se pare absolut aberant, și că mai au și ei niște costuri care trebuie acoperite. Asta nu înseamnă că trebuie să crești tarifele cu 60%", a spus Adrian Negrescu. 

 

„Toată această creștere de preț de la Hidroelectrica se va vedea mai departe în toată piața de energie"

Adrian Negrescu a avertizat că majorarea prețului la energia produsă de Hidroelectrica va avea efecte în lanț asupra întregii piețe energetice, mai ales în contextul liberalizării prețurilor de la 1 iulie. El a criticat statul pentru că, prin companiile sale, alimentează inflația, în timp ce cere solidaritate din partea firmelor private. 

„Bineînțeles că toată această creștere de preț de la Hidroelectrica se va vedea mai departe în toată piața de energie. Să nu uităm că de la 1 iulie avem un preț liber, nu vor mai fi acele praguri de consum, iar, din această perspectivă, noi venim și punem gaz pe focul inflației prin companiile de stat.

Să ne aducem aminte inclusiv de mesajul premierului Ciolacu, de la începutul anului, care, pe de o parte, cerea companiilor private să dea dovadă de solidaritate să nu crească prețurile, dar, pe de altă parte, cerea prin „Ordonanța trenuleț” tuturor companiilor publice să crească tarifele serviciilor și produselor pe care le comercializează cu cel puțin rata inflației.

Iată că cehii de la Hidroelectrica au fost mai zeloși, au crescut cu 60%, nu cu maximum 10% cât ar fi fost inflația cumulată pe anul trecut”, a spus Adrian Negrescu la emisiunea „Totul despre bani", de pe DC News, DC News TV şi DC Business. 

Video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel