România blochează negocierile UE despre subvențiile pentru agricultură. Slovacia face scut alături de noi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
România s-a opus în fața Miniștrilor Agriculturii din Uniunea Europeană, dorind revizuirea textului la capitolul acordărilor de subvenții. Slovacia a făcut, la rândul său, același lucru.

Miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană nu au reușit să ajungă la un acord asupra concluziilor privind viitorul sectorului agricol din cauza opoziției României și Slovaciei. Țara noastră s-a împotrivit textului din cauza convergenței externe în plățile directe ale Politicii Agricole Comune (PAC). Acest mecanism face ca țările mai puțin bogate din Uniunea Europeană, în special cele din est, să primească un nivel redus de ajutoare directe din PAC, dezavantajându-le în comparație cu statele mai prospere din vestul Europei.

David Clarinval, ministrul agriculturii din Belgia, țara care prezidează Consiliul Uniunii Europene, a oferit declarații cu privire la această situație la ședința desfășurată la Luxemburg. "Din păcate, în timpul dezbaterilor de azi (luni n. red.), şi nu înainte, am văzut că delegaţia României nu a putut susţine textul", a spus Clarinval. Nu doar România s-a abținut, ci și Slovacia, în acest fel concluziile textului au avut aprobare din partea a 25 de țări membre, neputând avansa.

"Delegaţia română şi, în mai mică măsură, delegaţia slovacă, şi-au exprimat punctul de vedere în acest sens pentru că au dificultăţi cu menţinerea convergenţei externe şi vor să putem elimina rapid acest mecanism pentru a putea oferi un ajutor similar tuturor agricultorilor europeni", a mai spus Clarinval.

Aceste concluzii, a subliniat ministrul belgian, umbresc schimbarea generațională a sectorului agricol și arată nevoia agricultorilor de a primi venituri corecte, raportate la producția pe care aceștia o realizează. David Clarnival s-a declarat conștient în ceea ce privește necesitatea simplificării procedurilor administrative în domeniul agriculturii, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel