Data publicării:
ROMÂNIA, atac cibernetic. Ministrul Jianu, despre ransomware WannaCry
Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Augustin Jianu, a spus că atacurile ransomware, de tipul celui raportat recent de mai multe organizaţii din întreaga lume, afectează orice dispozitiv conectat la Internet şi, implicit şi România, însă nu are date cum că instituţii din ţară ar fi fost ţinta acestei ameninţări.
'Nu este primul, nici ultimul atac de acest gen, de tip ransomware, care dacă afectează orice calculator conectat la Internet, evident că afectează şi România. Cea mai bună metodă de a contracara această ameninţare este prevenţia, şi anume actualizarea sistemului de operare acum şi, bineînţeles, a aplicaţiilor pe care folosesc pe acel sistem de operare. De asemenea, să utilizeze un sistem antimalware puternic, fie şi unul gratuit, decât nimic. În plus, să-şi realizeze în mod repetat backup pentru datele sensibile şi importante. Este foarte important de ştiut şi faptul că atacurile cibernetice nu se propagă doar prin e-mailuri, ci şi prin reţelele de socializare. Majoritatea acestor atacuri, de tip ransomware, sunt atacuri globale şi afectează, repet, orice persoană conectată la Internet. Nu vă pot să vă confirm dacă în România au fost afectate instituţii importante. Ce pot să vă spun este că, în măsura în care cei de la CERT-RO sunt solicitaţi pentru asistenţă de către vreo instituţie afectată, atunci specialiştii pot interveni', a afirmat Jianu, scrie Agerpres.
Potrivit ministrului Comunicaţiilor, în cazul unor astfel de ameninţări cibernetice există două opţiuni: fie să reacţionăm 'pompieristic', fie raţional, în aşa fel încât să poată fi găsite soluţii de rezolvare. 'Eu nu ştiu cât este sau nu de exagerată ideea cu acest ultim atac, pentru că nu am date pentru a vă spune dacă este vorba despre un atac de amploare sau cel mai mare. De fapt, nici nu contează asta. Repet, ameninţarea din punctul meu de vedere este una continuă, iar aceasta este doar o formă de manifestare a unei ameninţări. Ameninţarea cibernetică există. Altfel, putem să reacţionăm pompieristic sau senzaţionalist la asemenea lucruri sau putem să le tratăm raţional şi să găsim soluţii pentru ele', a menţionat ministrul.
[citeste si]
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a atras atenţia asupra faptului că un atac de tip ransomware se răspândeşte cu rapiditate în Europa. Specialiştii notează faptul că Microsoft a oferit deja o soluţie de rezolvare a problemei, însă aceasta depinde de utilizatorii dispuşi să-şi actualizeze sistemul de operare. 'Un atac de tip #ransomware ce poarta denumirea 'WannaCry' se răspândeşte cu rapiditate în Europa. Conform companiei de securitate Kaspersky Lab, atacatorii exploatează o vulnerabilitate cunoscută a sistemului de operare Windows, ce a fost publicată recent în mediul online de un grup de hackeri (Shadowbrokers). Microsoft a oferit un patch care soluţionează problema încă din 14 martie, dar rezolvarea depinde de disponibilitatea utilizatorilor de a-şi actualiza sistemul de operare', se arată în mesajul celor de la CERT-RO. De altfel, echipa CERT-RO recomandă aplicarea de urgenţă a update-ului, care poate fi descărcat, urmând https://technet.microsoft.com/.../libr.../security/ms17-010.aspx #CERT #cybersecurity #infosec', mai scrie sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News