Data publicării:

România, amendată din cauza depozitelor de gunoi. Mircea Fechet: ”Vom plăti și pentru fiecare zi de întârziere”. Problemă și mai mare cu gropile de gunoi

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit despre situația depozitelor de deșeuri și gropilor de gunoi din România.

"România face obiectul mai multor proceduri de infringement. Unele dintre ele se referă la managementul deşeurilor, în care suntem foarte aproape de a fi condamnaţi. Nici nu se mai pune problema să fim condamnați, pentru că am fost deja o dată în 2019, însă Comisia a constatat că şi în situaţia în care statul român a fost condamnat de către Curtea Europeană de Justiției nu a luat nicio măsură, nu a închis cele 109 depozite, la vremea respectivă, de deşeuri municipale, industriale periculoase şi industriale nepericuloase. Bineînţeles că lucrurile au evoluat, între timp.

Astăzi, mai sunt doar 33 de astfel de depozite care ar trebui închise. Pe lângă riscul condamnării statului român, cu sancţiuni pecuniare care nu curg de la momentul condamnării - ele se întorc la data punerii în întârziere - şi pe lângă amenda forfetară pe care o vom primi de la Curte, care va fi proporţională cu gravitatea situaţiei, vom plăti şi amenzi pentru fiecare zi de întârziere, până la data la care ne vom conforma şi începând cu data la care am fost puşi....", a spus Mircea Fechet, la DCNews TV.

"Este foarte greu de estimat cât va fi pe zi şi cât va fi suma forfetară. Unele dintre acele depozite, şi astăzi dacă ne apucăm de ele, vor necesita ani pentru închiderea lor. Discutăm despre nişte moşteniri ale industriei comuniste, vorbim de depozite de zgură, vorbim de bataluri de produse petroliere, fie că sunt în judeţul Prahova, în perimetrul fostelor rafinării", a mai spus ministrul Mediului.

"Probabil din motivul ăsta nu ne-am grăbit prea tare să ne facem treaba"

"Precedenta condamnare nu a fost cu sancţiuni pecuniare, probabil din motivul ăsta nu ne-am grăbit prea tare să ne facem treaba. Acum, nu cred că va fi de ordinul sutelor de milioane, nici în cele mai pesimiste scenarii, însă discutăm de câteva milioane, până la câteva zeci de milioane", a mai spus acesta.

"Conform unor proiecte tehnice, când discuţi despre munţi întregi de materii mai mult sau mai puţin periculoase fizic, nu este posibil să le tratezi, să le ecologizezi şi să plantăm floricele deasupra", a punctat Mircea Fechet.

"Gropile de gunoi şi gestiunea deșeurilor municipale din România reprezintă o altă problemă, distinctă de ceea ce am discutat până acum, dar la fel de gravă, dacă nu mai gravă. În România, generăm aproximativ 6 milioane de tone de deșeuri anual. UE are o politică prin care pune sănătatea cetăţeanului în mijlocul atenţiei şi spune: "De la depozitare trebuie să deviem, până în 2035, 90% din cantități." Dacă facem un calcul, apropo de cele 6 milioane de toane, probabil că ar mai trebui să depozităm 500 de mii de tone pe an în toată România în 2035", a  mai spus ministrul Mediului.

Interviul integral, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel