România a reciclat în 2010 doar 1% din deşeurile municipale
România trebuie să depună ”eforturi de mare amploare” pentru a atinge obiectivul stabilit de Uniunea Europeană în ce priveşte rata de reciclare a deşeurilor până în 2020, atrage atenţia Agenţia Europeană de Mediu (AEM), într-un raport publicat marţi.
Autor: Laura Galescu
Procentul fixat de UE pentru 2020 este de 50%, iar în 2010 rata de reciclare a deșeurilor în România, a fost mult sub acesta, de doar 1%. În urma României se află doar Bulgaria, cu o rată de 0%.
”Pentru a atinge obiectivul stabilit la orizontul lui 2020, aceste ţări trebuie să crească rata de reciclare cu peste 4% anual în următorul deceniu, ceea ce nicio ţară nu a reuşit să realizeze între 2001 şi 2010”, se arată în raport, potrivit Agerpres.
Per ansamblu, Uniunea Europeană reciclează aproape 40% din deşeurile municipale, înregistrându-se decalaje considerabile între ţări fruntaşe ca Austria şi Germania, şi ultimele clasate, România şi Bulgaria.
Deşi în anumite ţări rata de reciclare a crescut într-un ritm ridicat, Europa continuă să risipească volume importante de resurse, acestea fiind aruncate în gropi, şi numeroase state riscă să nu atingă obiectivele de reciclare la care îi obligă legislaţia, subliniază AEM, în raportul său.
Cinci state au atins încă din 2010 obiectivul stabilit pentru 2020 privind o rată de reciclare de 50%: Austria (63%), Germania (62%), Belgia (58%), Olanda (51%) şi Elveţia (51%)..
Agenţia evidenţiază anumite instrumente vizând ameliorarea performanţelor în materie de reciclare: interzicerea depozitării deşeurilor biodegradabile, obligaţia de a asigura colectarea selectivă a deşeurilor municipale, taxe pe depozitare şi incinerare, taxe de colectare a deşeurilor.
Potrivit datelor de la începutul lunii martie ale Eurostat, care utilizează un mod de calcul puţin diferit de AEM, rata de reciclare a deşeurilor municipale a fost de 40% în 2011, în creştere cu 27% din 2001.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News