Data publicării:

România 2009 vs. 2023. Rafila, operat de urgență în Viena

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Alexandru Rafila a fost întrebat dacă un membru al familiei sale ar avea o problemă gravă de sănătate, ce ar alege: operație într-un spital din România sau în afară?

În 2009, Alexandru Rafila s-a operat în Viena, asta după ce s-a adresat sistemului nostru medical, dar în România, la acel moment, nu avea soluție terapeutică. Nu a avut ce face și fiind o chestiune de supraviețuire, a trebuit să plece de urgență în Austria.

Acum însă lucrurile s-au schimbat, spune ministrul Alexandru Rafila. Ar alege un spital din România. România din anul 2023 nu mai are nicio legătură cu 2009. Am avansat la mai multe capitole - condiții, aparatură, dar și experiență medicală.

„În prezent, în spitalele din România există posibilități terapeutice pentru aproape tipurile de intervenții, motiv pentru care m-aș duce aici, într-un spital public. O să vă spun o experiență personală: În 2009 am avut o problemă de sănătate și am încercat să o rezolv în România, dar nu am reușit pentru că exista foarte puțină experiență în momentul respectiv. M-am dus în Austria și m-am operat în cel mai cunoscut spital din Viena. M-am operat, lucrurile s-au rezolvat, nu a fost niciun fel de problemă. Însă și atunci m-am adresat sistemului de sănătate din România. Nu s-a putut. Riscurile erau mari și atunci am preferat această variantă.

Am plătit integral costurile operației, fără să apelez la sistemul de asigurări din România. În momentul de față, performanța în sistemul de sănătate din România, cel puțin în centrele universitare, este similară cu performanța din majoritatea statelor membre UE. Dar există și la noi situații mai complicate în care există o experiență limitată sau o capacitate limitată apropo de pacienții cu arsuri și atunci sigur că îi duci într-o zonă care să le ofere cele mai mari șanse de vindecare”, a zis ministrul Sănătății în cadrul podcastului Fain & Simplu cu Mihai Morar.

Youtube video image

VEZI ȘI: Schemă controversată cu donațiile pentru cazurile medicale în România. Sigur ai văzut-o, în majoritatea anunțurilor, când ți s-au cerut bani 

Atunci când se strâng donații pentru un caz medical, vedem că banii ajung în clinicile din afară...

... deși majoritatea operațiilor s-ar putea face în România. Avem și în țara noastră spitale în care se fac intervenții chirurgicale complexe, doar că unora li se pare mai de bonton să meargă în afară chiar și pentru operații ușoare.

Despre acest subiect au vorbit jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai la DC News și DC News TV.

„Am văzut o chestie interesantă atunci când se strâng donații. Se strâng bani pentru câte un caz dramatic pentru vreun copilaș. Se strâng bani pentru operații în străinătate. 95% dintre operațiile respective pot fi făcute în România. Doar pentru un număr mic de cazuri rămâne calea străinătății pentru că nu există experiență pe acele cazuri, nu pentru că nu ar exista tehnologia necesară.

De ce oamenii care cer donații nu vin să spună: „strângem bani pentru operații în România?” Toate donațiile se strâng pentru operații în străinătate... Există spitale în România care pot rezolva foarte multe cazuri. Ai posibilități și în România să te operezi, la prețuri mai mici ca în străinătate. Cu aceiași bani strânși pentru un caz, tratezi două în România”, a zis jurnalistul Val Vâlcu la emisiunea „Nod în papură”.

Sociologul Alfred Bulai a spus că unii merg chiar și pentru o apendicită la Viena sau pentru orice altceva banal: „Avem, din păcate, acest model cu mersul în afară. Este o chestiune de capital simbolic al tău... Sunt și operații foarte complicate, dar unii care merg la Viena nu au probleme extraordinare. (...) Sunt convins că, de foarte multe ori, sunt profesioniști extraordinari în zona medicală românească”.

Vedeți mai multe aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel