Data actualizării:
Data publicării:

România - adoptarea monedei EURO. Precizările Guvernului

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Economie
WhatsApp
Romania - EURO
Romania - EURO

Guvernul României susţine că se va trece într-o nouă etapă pe calea aderării României la zona EURO. 

Încă un pas pe drumul aderării României la zona Euro. Guvernul a anunţat că se va trece la o nouă etapă, Comisia Naţională de fundamentare a Planului Naţional de aderare la zona euro urmând a se ocupa de conceperea şi elaborarea documentelor asumate. 

Comisia pentru pregătirea aderării României la zona euro, prezidată de preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, s-a reunit marţi, la Palatul Victoria. La reuniune au participat reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, reprezentanţi ai Academiei Române, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai partidelor parlamentare, ai sindicatelor, ai patronatelor, ai structurilor asociative, ai societăţii civile şi ai mediului universitar.  

"La începutul reuniunii, s-a subliniat faptul că începând de astăzi se va trece într-o nouă etapă în cadrul Comisiei Naţionale, respectiv conceperea şi elaborarea documentelor asumate. După ce au fost analizate Diagnoza criteriilor de convergenţă şi Drumul spre euro, de azi se vor face paşi concreţi spre procedura de lucru a Planului Naţional şi a Raportului de fundamentare privind trecerea la Euro a României", se arată în comunicatul Guvernului. 

[citeste si]

 

Documentele, redactate pe baza experienţei celorlalte state care au adoptat moneda EURO

Totodată, preşedintele Academiei Române a supus spre aprobare ordinea de zi, iar prof. univ. dr. Aura Socol a prezentat problematica şi structura Planului naţional de adoptare a monedei euro şi a Raportului de fundamentare a procesului de trecere la euro. 

"Ambele documente strategice sunt propuse pe baza experienţei statelor membre care fie au intrat deja în Zona Euro (Letonia, Lituania, Estonia, Malta, Cipru), fie se pregătesc să intre (Polonia, Cehia, Ungaria), dar şi a ghidurilor propuse de instituţiile europene, exemple de bune practici etc. Având în vedere că toate statele membre sau viitoare membre în Zona Euro au Plan Naţional de trecere la euro, multe dintre ele chiar din momentul când au aderat la UE, este momentul că şi România, la 11 ani după intrarea în UE, să facă în sfârşit demersurile politice de a obţine consens naţional pe un astfel de proiect, deosebit de important pentru ţară", se arată în comunicat. 

Executivul precizează că documentele prezentate au fost analizate de membrii Comisiei Naţionale în vederea obţinerii acordului de principiu asupra proiectului de conţinut pentru Planul naţional şi Raportul de fundamentare a procesului de trecere la euro. 

De asemenea, s-au discutat componenţa instituţională şi nominală a grupurilor de lucru, sarcinile şi activităţile acestora, precum şi calendarul reuniunilor în perioada 17 - 22 mai, se mai arată în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel