Români arestați in Spania: Jefuiau azile de bătrâni, topeau aurul și îl trimiteau în lingouri în România
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Kindel Media: Pexels
Fotografie de la Kindel Media: Pexels
Aurul tranformat în ligouri era trimis în România. Se estimează că prada obținută în urma jafurilor se ridică la o valoare aproximativă de 200.000 de euro.

Doi români de 33 și respectiv 42 de ani, stabiliți în Spania, au fost arestați de Garda Civilă la Getafe (Madrid), acuzați că au jefuit 38 de azile de bătrâni în toată Spania. Cele două persoane arestate sunt rezidente în Comunitatea Madrid și erau căutate și în Germania și România. Românii au fost puși, marți, 11 octombrie 2022, la dispoziția Tribunalului de instrucție Getafe (Madrid). Judecătorii au decis cercetarea lor în stare de arest. Românii se deplasau sute de km într-o singură zi, intrau pe fereastră și luau tot ce le pica în mână, inclusiv documentele persoanale ale bătrânilor internați, scrie Ziarul Românesc.

Potrivit sursei citate, ancheta Gărzii Civile a început în Lugo, Galicia. Acolo au avut loc trei jafuri comise în noiembrie anul trecut în interiorul caselor de bătrâni situate în orașele Quiroga, Guntin și Ferreira do Valadouro. Forțele de ordine precizează că membrii bandei și-au însușit bijuterii păstrate în cutiile de valori. Aceste bijuterii au fost topite ulterior în casa unuia dintre cei arestați.

Cum acționa banda de români

După ce dezactivau sistemul de iluminat din afara azilelor, hoții pătrundeau în interior pe fereastră direct în birouri de untre sustrăgeau din seifuri banii, bijuteriile și chiar dosarele persoanelor internate, cu actele lor personale cu tot.

După cum a raportat Garda Civilă, banda de români își avea baza în orașele Mejorada del Campo și Getafe. De acolo se deplasau pentru a comite jafurile. Uneori au parcurs sute de kilometri într-o singură zi. Când s-au întors cu prada, au topit bijuteriile la domiciliul unuia dintre deținuți. Mai târziu, au făcut lingouri de aur care au fost trimise în România.

Loviturile cu mult timp înainte. Așa au evitat eventuale controale de securitate. Au recurs la vehicule de aceeași marcă și model împrumutate de a cunoscuți care nu aveau nicio legătură cu activitatea lor infracțională.

Înainte de începutul verii, a fost detectată o creștere a activității, cu până la șase episoade în aceeași săptămână în Lleida, Zaragoza, Sevilla, Malaga și Ciudad Real. Ulterior, și-au încetat activitatea pe perioada vacanței, și au reluat-o în septembrie.

Pentru a nu fi surprinși, când ajungeau în apropierea locuințelor petreceau noaptea în interiorul vehiculului. Au evitat orice aspect care putea complica lovitura, cunoșteau programul angajaților și erau atenți la eventuala prezență a poliției. În unele cazuri au parcat mașina la câțiva kilometri distanță, pentru a nu trezi suspiciuni. Apoi s-au deplasat pe jos până la clădirile pe care le stabiliseră drept ținte.

Cei doi români au fost reținuți tocmai când se întorceau de la un jaf în Granada. Se estimează că prada obținută în urma jafurilor se ridică la o valoare aproximativă de 200.000 de euro.

În perchezițiile efectuate în cele trei proprietăți pe care le-au folosit, una dintre ele o locuință recent achiziționată într-un oraș din provincia Toledo, au fost ridicate 24.230 de euro numerar și o sumă importantă de bijuterii. Au mai fost sechestrate trei ceasuri de ultimă generație și o colecție de bancnote și monede din diferite țări.

Într-o altă casă a românilor care jefuiau azile de bătrâni, tot în Spania, s-a găsit un atelier amenajat pentru a topi aurul, pe lângă dispozitive informatice, inhibitori de frecvență și dispozitive de monitorizare, precum și documentație de la terți din afara grupului.

Aceste evenimente au generat, subliniază Garda Civilă, o „mare alarmă socială” în rândul locuitorilor din zonă și al bătrânilor internați în aceste centre. Operațiunea nu este definitiv închisă. Pentru moment, însă, nu sunt așteptate alte arestări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel