Romanele de la finele anilor '80. "Chifu a debutat cu un roman în care voia să spună ce se întâmplă”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Daniel Cristea-Enache a făcut o radiografie a romanului românesc la finalul anilor `80. Universitarul i-a dat exemplu pe romancierii Marin Preda și Gabriel Chifu. 

Sâmbătă, 29 ianuarie, în cadrul emisiunii De Ce Citim, dedicată romancierului Gabriel Chifu, criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre romanul „Unde se odihnesc vulturii” apărut în 1987și despre ediția a II-a, revăzută și adăugită în 2021.

„Romanul de debut care a fost rescris în anii din urmă și care a apărut înainte de revoluție, surprinde toată acea atmosferă sufocantă și irespirabilă a ceaușismului crepuscular, a ceaușismului târziu.”

„Putea să aibă mari probleme cu autoritățile vremii.”

„ Într-adevăr, era o carte pentru care un autor putea să aibă mari probleme cu autoritățile vremii, cu Sistemul care era un sistem foarte bine structurat și foarte puternic n anii `80. Devenea din nou un regim represiv, dacă ne gândim la cazul lui Gheorghe Ursu și la alte exemple de intelectuali care au avut teribil de suferit în ace epocă în care liberalismul și reformismul lui Ceaușescu rămăseseră în urmă și în care Ceaușescu intrase în acea fază de autoritarism paranoic în care se considera cel mai iubit fiu al poporului și, de pildă, avea pretenția ca Marin Preda în „Cel mai iubit dintre pământeni”…Ceaușescu credea că este un roman despre el.”

„Am regăsit atmosfera din preadolescența mea în roman.”

„Gabriel Chifu, de tânăr, a intrat în această problematică a unei proze care trebuie să spună ceva despre ce se întâmplă cu omul, ce se întâmplă cu oamenii într-un asemenea regim totalitar. Eu aveam 15 ani la revoluție și îmi aduc aminte foarte bine ce era într-un regim totalitar, înainte de această revoluție din 1989. Ce însemna acea obturare a tuturor posibilităților, cum normalitatea însăși devenea alterată, viciată, stricată de suspiciune, de teroarea psihică, de controlul absolut exercitat asupra tuturor, de turnătorii, delațiuni și așa mai departe, de toată mizeria, penuria alimentară, cozile care erau la produsele de strictă necesitate. Am regăsit această atmosferă pe care o știu foarte bine din preadolescență în primul roman al lui Gabriel Chifu. ”

Gabriel Chifu – poet şi prozator.

Născut la 22 martie 1954, în oraşul Calafat.

A absolvit Colegiul Carol I din Craiova (clasa specială de matematică) în 1973 şi Facultatea de Electrotehnică, Secţia Automatizări şi Calculatoare, din acelaşi oraş, în 1979.

Între anii 1985 şi 1990 a fost redactor la revista „Ramuri“ din Craiova și apoi, din 1991 până în anul 2009, a fost redactorul-șef al acestei reviste.

Este membru al U.S.R. din 1980.

Actualmente, este vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România, funcție în care a fost ales în 3 mandate succesive (în 2009, în 2013 și în 2018).

Din anul 2010, este și directorul executiv al revistei „România literară“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel