Roman Polanski a fost achitat de tribunalul francez într-un proces pentru defăimare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Un tribunal francez l-a achitat marți pe regizorul Roman Polanski care a fost acuzat de defăimarea actriței britanice Charlotte Lewis, după ce aceasta a afirmat că a abuzat-o.

Lewis, în vârstă de 56 de ani, a susținut în 2010 că regizorul franco-polonez a abuzat-o în apartamentul său din Paris în 1983, când avea 16 ani, după ce a călătorit în capitala Franței pentru o sesiune de casting. Aceasta a jucat în filmul său din 1986 „Pirati”.

Polanski i-a numit acuzațiile o „minciună odioasă” într-un interviu din 2019 pentru revista Paris Match, scrie Reuters. Paris Match a mai scris că Polanski a citat dintr-un interviu din 1999 pe care Lewis l-a acordat pentru News of the World, în care ar fi remarcat: „Am vrut să fiu amanta lui... Probabil că l-am dorit mai mult decât mi-a făcut el."

Lewis a contestat acuratețea citatului. Avocatul lui Polanski, Delphine Meillet, a catalogat verdictul drept „o zi importantă pentru libertatea de exprimare și pentru drepturile la apărare”. „Astăzi, o instanță a spus: da se pot contesta acuzațiile”, a spus ea. Lewis a spus că va contesta verdictul. "Mă simt trist și dezamăgit. Este o zi tristă pentru femei și bărbați. Dar nu s-a terminat. Vom face apel", a spus Lewis în lacrimi.

Mișcarea #MeToo a scos scandalul la lumină

Verdictul în cazul lui Polanski a venit în momentul în care Festivalul de Film de la Cannes din acest an începe pe fondul speculațiilor despre acuzațiile potențial explozive de #MeToo împotriva unui șir de actori și regizori.

Polanski, regizor al unor filme clasice precum Chinatown, Rosemary's Baby, The Pianist și Carnage, a fugit din California în Europa în 1978, după ce a pledat vinovat pentru relații intime ilegale cu o fată de 13 ani, dar înainte de a fi condamnat oficial.

După ce mișcarea #MeToo a câștigat popularitate la nivel mondial în 2017, în urma acuzațiilor de abuz împotriva producătorului de film american Harvey Weinstein, mai multe femei au susținut că Polanski le-a agresat în adolescență.

Polanski a negat în mod constant acuzațiile care nu au fost niciodată judecate, dar de atunci i-a fost greu să obțină acorduri de distribuție globală pentru filmele sale, chiar dacă actorii încă stau la coadă pentru a lucra cu el. În 2020, Polanski a câștigat cea mai bună regie pentru filmul „Un ofițer și un spion” la Cesars, ceea ce a determinat mai multe femei din public să iasă în semn de protest față de onorarea unui bărbat care se confruntă cu acuzații de viol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel