Data publicării:
Roman (PNL) pune deţinuţii la muncă. Întrebare decisivă după inițiativă. Cum răspunde liberalul
Deputatul Florin Roman (PNL) dorește, printr-un proiect legislativ, ca deținuții apți de muncă să fie puși la treabă.
Florin Roman a depus o inițiativă legislativă, prin care persoanele condamnate au dreptul, dar și obligația de a munci în acord cu calificarea lor profesională, in condițiile stabilite de penitenciarele unde sunt încarcerate. Potrivit acestuia, persoanele condamnate nu au doar dreptul de a munci, ci și obligația de a presta o muncă, pentru cei apți, dacă doresc să beneficieze de liberare condiționată mai timpurie. Proiectul propune modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
În paralel, proiectul legislativ inițiat prevede dreptul și obligația persoanelor condamnate să participe la cursurile învățământului general obligatoriu pentru cei care e cazul, dar și la cursuri de pregătire profesională. Din cei peste 20.000 de deținuți aflați in penitenciare, circa 15000 sunt apți de muncă, potrivit aceluiași proiect legislativ depus de Florin Roman.
O astfel de lege sună bine, însă cum se va pune în aplicare ținând cont că deținuții au diverse profesii, printre care poate să fie și cea de medic. Ca să fim mai exacți, menționăm un exemplu. În cazul medicilor care primesc condamnări cum se va proceda? Un chirurg ortoped de adulți, care a primit condamnare și interzicerea practicării meseriei sale? Practic, în 6-8 ani acesta se deprofesionalizează, iar pentru instruirea lui au fost necesari ani mulți de carte, precum și acumularea unei vaste experiențe în 20 și ceva de ani. Va lucra în spital sau la pietruit șosele? Dar după arest ce se va întampla?
Precizările lui Florin Roman
„Proiectul de lege este general pentru persoanele condamnate, nu face distincție. Acesta prevede 3 lucruri. Dacă dorești să te eliberezi condiționat, atunci muncești. Al doilea lucru este legat de calificarea profesională în cazul celor care nu au școală. A treia situație se referă la calificare profesională în cazul celor care nu au o meserie.
Legea are un caracter general, nu se referă la o speță anume. Proiectul de lege se referă la cei care vor liberare condiționată, care sunt apți de muncă. Nu mai stă cineva să scrie neapărat o carte, ci se duce să muncească, dacă e sănătos. În situațiile în care legea permite, se realizează îndeplinirea profesiei sale”, a spus Florin Roman, marți, pentru DCNews.
Acesta a fost întrebat cum se va aplica legea, în condițiile în care obligația de a munci e sancționabilă la CEDO și Consiliul Europei. Practic, îi iei libertatea prin arest, dar nu poți să îl condamni la muncă forțată. „Nu este adevărat cu munca forțată. Este vorba despre cei care doresc să se libereze condiționat mai repede. Dacă vă uitați în Danemarca, unde este un caz de cele mai bune practici pe drepturile deținuților”, a precizat Florin Roman pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News