Roman Abramovici dă în judecată Consiliul UE pentru sancțiuni
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Agenția rusă Tass relatează că procesul a fost înregistrat în instanță pe 25 mai. Magnatul rus și-a văzut conturile înghețate în SUA și Marea Britanie și și-a vândut cu forța Chelsea „sa” fără să fi făcut niciun euro.

Roman Abramovich a intentat un proces la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg împotriva Consiliului UE pentru sancțiunile adoptate împotriva sa în urma invaziei ruse a Ucrainei, potrivit Rai News. Procesul magnatului rus a fost înregistrat de instanță pe 25 mai. Anterior, alți doi oameni de afaceri, Mikhail Fridman și Petr Aven, au intentat procese similare în instanța europeană.

Un oligarh „înghețat”

Conturile și activele bancare ale lui Abramovich au fost înghețate atât în ​​Statele Unite, cât și în Regatul Unit și, potrivit publicației americane „Page Six”, Abramovici, în ciuda activelor estimate la 14,3 miliarde de dolari de către Bloomberg, este acum falimentat.

La începutul lunii aprilie acesta ar fi cerut bani în împrumut mai multor persoane pentru a se „menține pe linia de plutire”, printre alții, producătorului și regizorului de la Hollywood, Brett Ratner și familiei Rothschild, care se pare că, în ciuda bunei prietenii, ar fi refuzat să-i dea bani pentru că nici măcar ei nu au prea mult numerar și de asemenea, pentru că nu este clar care ar fi repercusiunile conform dreptului internațional.

Chelsea, de asemenea, „înghețată” și scoasă la licitație de guvernul britanic

Pe 25 mai s-a încheiat povestea vânzării lui Chelsea, al cărui președinte a fost Abramovich timp de 19 ani. Noua proprietară (un consorțiu american) a plătit aproape 5 miliarde de euro pentru a prelua clubul, care a fost scos la vânzare în urma sancțiunilor care au lovit maganatul rus.

Chiar și din vânzarea prestigiosului club londonez, nimic nu va merge către Abarmovich, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului: „În urma unor investigații atente (juridice și contabile, n.d.), putem fi siguri că nimic din suma încasată din urma vânzării Chelsea nu va merge către Roman Abramovich sau către orice alt individ afectat de sancțiuni. Acum putem începe să lucrăm pentru a ne asigura că profitul generat de cesionare merge către o organizație caritabilă care are grijă de victimele războiului din Ucraina.”

Citește și...

Roman Abramovich, bunuri de 7 miliarde de dolari pe o singură insulă. S-a deschis o anchetă

Roman Abramovich, cunoscut oligarh rus şi deja fostul patron al clubului de fotbal Chelsea Londra, avea o parte importantă din avere, 7 miliarde de dolari, pe o insulă. 

La mică distanţă de nordul coastei Franţei se află insula Jersey. Autorităţile de aici au încercat ani la rând să îşi cureţe imaginea de paradis fiscal pentru bogaţii lumii, afirmând în schimb că reprezintă un centru financiar offshore, bine guvernat, care respectă regulile statului de drept. 

Iar această schimbare de perspectivă a ajutat micuţa insulă să atragă miliarde de dolari din alte teritorii marcate de scandaluri, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman. Printre cei care şi-au adus banii aici s-a numărat şi oligarhul rus Roman Abramovich, care şi-a concentrat o bună parte din avere pe insula Jersey. Astfel, insula, care se autoguvernează, dar al cărei şef de stat este monarhul Marii Britanii, i-a oferit rezidenţă şi a devenit chiar şi casa unora dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui Abramovich. 

⁠Asta până luna trecută, scrie Wall Street Journal, când oficialii de pe insula Jersey au îngheţat bunuri în valoare de 7 miliarde de dolari aparţinând lui Abramovich, în toiul sancţiunilor economice impuse oligarhilor ruşi, ca urmare a invaziei din Ucraina.

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel