Data publicării:

Rolul stresului în declanșarea depresiei. Dr. Trifu: Este picătura care umple paharul / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Simona Trifu, medic primar psihiatru, a vorbit despre rolul stresului în declanșarea depresiei.

Alegeri prezidentiale 2024

Simona Trifu, medic primar psihiatru, a vorbit despre declanșarea episoadelor depresive:

„E important să jonglezi cu acest concept modern de stres-diateză. Diateza reprezintă Cutia Pandorei cu care cineva vine într-o terapie și include ereditatea, antecedentele heredocolaterale, pentru tulburări și suferințe sufletești, pentru alte probleme, violență în familie, traume din copilărie, pierderi etc. Peste această Cutie a Pandorei pe care noi o numim diateză vine stresul sau triggerul.

Stresul, în această ecuație psihiatrică, este picătura care a umplut paharul. Vii și spui că ieri ai fost dat afară de la serviciu, că soțul nu te mai dorește, că afli că al tău copil nu mai frecventează facultatea. E horror, sincer!

Evenimentul e exterior omului și ai spune că e reactiv, exogen, iar depresia e reactivă la necazul pățit, dar, în același timp, vulnerabilitatea sau sensibilitatea, tragedia și dimensiunea psihologică dată, ține de forța psihică, de mecanismele de apărare, de cât de solid este eul. Astfel de evenimente, noi le numim triggere, adică ce a umplut paharul ca omul să facă o depresie“, a spus, la DC News, medicul psihiatru Simona Trifu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Antidepresivele, limitate în SUA. Dr. Trifu: Sunt oameni care vor să se ”tuneze” în trei zile / video

Youtube video image

Greșeala românilor care suferă de depresie. Dr. Trifu: Mi-aș dori mult ca oamenii să rămână cu următoarea idee

 

Simona Trifu, medic primar psihiatru, a fost întrebată de Flaviu Predescu ce ar trebui să facă românii atunci când simt că se confruntă cu depresia:

„Practic, ești schimbat față de cum erai. Asta o poți sesiza și tu însuți, dându-ți seama că, parcă, te simți mai trist și nu e o stare de moment sau de o oră. Ești la fel și mâine, și poimâine, și răspoimâine. În mod normal, ce ar trebui să facem în momentul ăla?“, a întrebat Flaviu Predescu.

„Oamenii, prima dată, pornesc de la niște credințe populare, laice, pe care cred că le știm cu toții și mai ales noi, românii, avem un model din acesta mai balcanic și stoic. Noi trebuie să rezistăm, nu te duci la doctor decât atunci când nu mai poți, doar nu te duci pentru orice stare proastă...Cam ăsta e modelul la noi.“, a spus dr. Trifu.

„Că bunicii noștri au avut necazuri, etc“, a completat Flaviu Predescu (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Singurele sfaturi date de psihiatru în cazul depresiei. Dr. Simona Trifu: Ideal este să nu îi spui niciodată pacientului ce să facă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel