Rolul și rostul Bisericii în societatea actuală. Vasile Bănescu: Pretutindeni unde creștinismul a prins rădăcini, lumea s-a schimbat la față în bine / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Vasile Bănescu, Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române,  a fost invitat la emisiunea „De ce citim" de pe DC News, unde a vorbit despre rostul și rolul Bisericii în societatea actuală. 

„Rolul și rostul Bisericii și al creștinismului în societate este unul probat de-a lungul celor două milenii de creștinism, milenii care nu au însemnat lumină fără umbre pentru că în Biserică, în creștinism, există și oameni care compromit ideea de creștinism, care compromit noțiunea de biserică. Nu vorbim despre excepțiile negative. Trebuie să avem în vedere cum s-a schimbat lumea la față de când a apărut în lume creștinismul.

Vorbim azi, jubilând, despre drepturilor omului, vorbim despre foarte multe lucruri frumoase care modelează în continuare lumea și o fac respirabilă, o fac agreabilă, bunătatea, voluntariatul, lucruri care ne încânta când le vedem făcute de oameni buni, dezinteresați care nu așteaptă niciun fel de recompensă. Acest tip de bunătate civică, acest tip de implicare spre binele celuilalt în mod sincer consumată, aceste lucruri au legătură cu miezul fierbinte al creștinismului care a influențat istoria europeană și nu numai, ulterior și a societății americane și în general. Pretutindeni unde creștinismul a prins rădăcini, lumea s-a schimbat la față în bine.

Rolul Bisericii este să aducă permanent în fața oamenilor de azi, în 2023, cuvintele lui Hristos, pe care însă să le traducă adecvat la mentalitatea și la relieful cultural al omului de astăzi. 

Evanghelia este permanent actuală, cuvintele lui Hristos, tot ce presupune Scriptura Noului Testament, cărțile Noului Testament, o sintagmă puțin înțeleasă probabil de cei care nici nu știu ce înseamă, această colecție de cărți scrise în prima sută de ani după Hristos și care compun acest tezaur scripturistic absolut unic în istorie.

Mesajul creștinismului și al Bisericii este: „Găsiți-vă libertatea, fiți liberi, dar nu poți fi liber cu adevărat fără să fii responsabil.” Deci libertate unită cu responsabilitate, responsabilitate față de celălalt, intersecția noastă cu celălalt, oricine ar fi el, omul pe care îl voi întâlni când vor ieși din clădirea această, poate va avea nevoie de ceva, poate mă va întreba ceva. A trece pe lângă un om fără să-i răspunzi, fără să-i dai atenție e un lucru care te descalifică. Creștinismul te invită să te deschizi spre celălalt, să fii generos, să-l privești pe celălalt ca pe cineva cu adevărat important, pentru că noi toți credem că suntem importanți când suntem în locul celui care îl întâlnește pe altul.

Toate aceste lucruri unite cu îndemnul la cunoaștere, Biserica trebuie să accentueze mesajul ei legat de cunoaștere. Creștinismul nu conține vreun îndemn la prostie, la lenevie, la pasivitate, dimpotrivă, conține îndemnuri pentru cei care nu cred să citească Scriptura Noului Testament și Evangheliile, pretutindeni sunt îndemnuri la vitalism moral, la vitalitate culturală, la tot ce înseamnă cunoaștere și apropiere de ceilalți. De aceea creștinismul este realmente cea mai înaltă culme a spiritualității omenești pentru că în spatele ei stă Dumnezeu însuși care s-a întrupat și a călcat pe acest pământ pe care călcăm și noi. Nu poate fi ignorat. A trăi ca și cum Hristos nu ar fi fost aici, e un lucru care nu te face decât să pierzi, nu să câștigi ceva.”, a spus Vasile Bănescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel