Rolul bacteriilor în răspândirea tumorilor
Data publicării:
Autor: Adriana Nicolau
WhatsApp
bacterii
bacterii
Un nou studiu scoate la iveală un rol important pe care îl joacă bacteriile în răspândirea tumorilor.

Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, au fost găsite dovezi conform cărora un anumit tip de bacterie găsit în tumorile din colon se întâlneşte şi în alte părţi ale corpului, călătorind cu ajutorul celulelor canceroase în faza de metastază a bolii.

În lucrarea publicată în jurnalul Science, grupul descrie studiul acestei bacterii şi posibilitatea ca aceasta să fie asociată cu cauza apariţiei cancerului la colon, scrie Medical Express.

Conform studiilor anterioare, s-a dovedit că bacteria există alături de celulele tumorii în varii tipuri de cancere, ducând la ideea că acestea pot reprezenta cauza formării tumorilor. O astfel de bacterie, anume Fusobacterium nucleatum, a fost găsită alături de celulele canceroase. Cercetătorii din cadrul noului studiu au dorit să vadă dacă aceeaşi bacterie există şi în celulele canceroase care au migrat în altă parte a corpului.

Cercetătorii au colectat mostre de ţesut de la pacienţi, găsind că în multe cazuri, F. nucleatum apărea atât în colon cât şi la ficat, acolo unde cancerul s-a extins. De asemenea, cei care nu aveau această bacterie în tumorile din colon, nu o aveau nici în tumorile crescute la ficat.

Intrigaţi de descoperire, cercetătorii au dorit să vadă mai multe cu privire la procesul de evoluţie al tumorilor. Savanţii au implantat tumori de la oameni la şoareci sănătoşi. Au observat că tumorile care aveau această bacterie s-au prins de organism şi au început să crească. În celălalt caz, unde tumorile erau lipsite de F. nucleatum, tumorile nu au reuşit să se dezvolte. Mai mult decât atât, cercetătorii au încercat să trateze cancerul la şoareci, folosind un antibiotic despre care se ştie că omoară această bacterie. După un timp, au descoperit că tratamentul încetineşte creşterea tumorii.

Aşadar, descoperirea sugerează că bacteria joacă un rol important în prinderea celulelor canceroase şi în „colonizarea” ţesuturilor sănătoase în faza de metastază, notează descopera.ro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel