Data publicării:

Rogozin: Băsescu pregătește anexarea Moldovei. Băsescu: Cum se trezește, Rogozin face o declarație

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp
agerpres_7307238
agerpres_7307238

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a declanșat un scandal diplomatic cu Traian Băsescu, după ce a susţinut că preşedintele Traian Băsescu pregăteşte anexarea Republicii Moldova prin două mutări. În replică, președintele Traian Băsescu a declarat că România nu și-a declarat niciodată intenția de a anexa vreo țară, arătând că vicepremierul rus Dmitri Rogozin "când se trezește întâi face o declarație la adresa României și apoi își bea ceaiul".

 “Calul Traian a preconizat pentru Republica Moldova o mişcare în două mutări: mai întâi asocierea cu Uniunea Europeană, iar ulterior Anschluss-ul (n.red. – aluzie la anexarea Austriei de către Germania nazistă) de către România“, a scris pe contul său de pe reţeaua de socializare Twitter, Dmitri Rogozin.

Afirmațiile de miercuri ale lui  Dmitri Rogozin, de pe contul său de Twitter,  vin după întâlnirea lui Traian Băsescu cu preşedintele Parlamentului moldovean Igor Corman.

Președintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că România nu și-a declarat niciodată intenția de a anexa vreo țară, arătând că vicepremierul rus Dmitri Rogozin "când se trezește întâi face o declarație la adresa României și apoi își bea ceaiul".

 Șeful statului l-a primit miercuri pe președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, aflat în vizită de stat în România, cu care a susținut o declarație comună.

Cei doi oficiali au fost întrebați cum comentează declarația vicepremierului rus Dmitri Rogozin, potrivit căreia România planifică integrarea Republicii Moldova în UE, iar apoi anexarea acesteia la țara noastră.

Traian Băsescu: Cum se trezește, Rogozin face o declarație la adresa României, după care bănuiesc că-și bea ceaiul sau, mă rog, ceva

 "Să dea Dumnezeu să reușim cu integrarea în Uniunea Europeană. România nu și-a declarat niciodată intenția de a anexa vreo țară, dar bătălia noastră este pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, atunci aproape nu vom mai avea frontiere, vom fi cetățeni europeni și noi și cetățenii Republicii Moldova, vom vorbi aceeași limbă, vom avea mai mult sau mai puțin aceleași obiective, vom avea aceeași istorie în interiorul UE. Declarații de acest tip ale demnitarului rus nominalizat sunt frecvente. El cum se trezește face o declarație, întâi la adresa României, după care bănuiesc că-și bea ceaiul sau, mă rog, ceva", a răspuns Traian Băsescu.

 Șeful statului a punctat că România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova.

 "România a fost primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova și acest lucru trebuie subliniat vizavi de declarațiile faimosului demnitar rus", a afirmat Băsescu.

 Președintele Estoniei a arătat că singura anexare a fost cea a Estoniei, Letoniei și Lituaniei și Basarabiei, relatează Agerpres.

 "Acestea sunt cazuri de anexare. Ceea ce este ciudat este că nu au recunoscut că au anexat așa ceva, însă acestea sunt cazurile pe care le știu eu", a spus Toomas Hendrik Ilves.

 Bogdan Chirieac: Traian Băsescu a făcut una dintre puține declarații inspirate

Referitor la declarația președintelui Traian Băsescu, analistul Bogdan Chirieac spune că: "aceasta este una dintre puținele declarații inspirate în materie de politică externă din partea domnului Traian Băsescu.  Alt răspuns domnul Băsescu nu avea cum să dea. Între altele, Republica Moldova dorește să se apropie de UE, își dorește integrarea în UE. Avem faimoasa reuniune de la Vilnius cu parteneriatul estic și să vedem ce rezultă de acolo. Faptul că Rusia încearcă să  convingă fostele republici sovietice care ar fi încântate de Uniunea Europeană, inclusiv Ucraina, să se răzgândească, este problema Rusiei, dar altminteri, Moldova are un drum ferm, motivat și de  religie, de cultură și de istorie către Uniunea Europeană. În privințe celei de-a doua ziceri, a domnului Rogozin, probabil între ceai și altceva, cu anexarea Moldovei, odată intrată în UE, o simplă consultare a unei cărți de istorie  ne arată că nu poate fi vorba de o anexare a ceea ce, istoric,  a fost întotdeauna o parte integrată a ceea ce numim astăzi România".

"România este un fel de pod pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Presupun că și moldovenii doresc să poată circula în spațiul european, doresc să muncească liberi în spațiul european. Se pare că după 50 de ani, lumina și dreptatea  veneau pentru Chișinău de la Moscova, acum și-au întors capul către Bruxelles, către Paris, către Londra, către Berlin, acolo unde sunt mult mai apropiați", a mai declarat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel