"Rocada puterii", patru scenarii vehiculate. Bogdan Chirieac: Primele trei sunt perfect plauzibile, al patrulea este imposibil. Dispoziția este clară
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a analizat patru scenarii pentru rocada puterii, care ar urma să aibă loc în luna mai.

Potrivit România Tv, în acest moment există patru scenarii pentru rotativa guvernamentală, negociate și analizate la Palatul Cotroceni și la vârful coaliției de guvernare. Astfel, potrivit sursei citate, cele patru scenarii pentru rocada puterii din luna mai sunt:

1. Scenariul în care Marcel Ciolacu va deveni premier după demisia lui Nicolae Ciucă. Aici fie Marcel Ciolacu devine premier, dar se respectă protocolul de coaliție, iar PNL preia Finanțele, Transporturile, Secretariatul General al Guvernului și funcția de vice-premier, fie avem scenariul în care Marcel Ciolacu este premier, iar PSD va insista să păstreze Ministerul Finanțelor și pe cel al Transporturilor, ceea ce PNL ar exclude categoric.

2. Există și scenariul în care PSD și PNL se vor pune la masă și vor renegocia protocolul de coaliție și vor reîmpărți ministerele. Este posibil și un schimb între Ministerul Energiei și MApN, în sensul în care PSD să cedeze MApN PNL-ului, iar liberalii să dea la schimb Ministerul Energiei.

3. Scenariul în care președintele Klaus Iohannis alege un alt premier, lider al PSD, dar nu pe Marcel Ciolacu sau scenariul în care Klaus Iohannis îl păstrează premier pe Marcel Ciolacu, invocând nevoia de stabilitate în plin război la granițele României.

4. Scenariul în care coaliția se va rupe până în luna mai, pe fondul tensiunilor deja existente. Fie PSD iese de la guvernare și lasă PNL la putere cu un guvern minoritar până la alegeri, fie scenariul în care PSD să rămână la putere cu un guvern minoritar și PNL să iasă de la guvernare.

Bogdan Chirieac: Primele trei scenarii sunt perfect plauzibile

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost contactat pentru a comenta aceste patru scenarii, fiind întrebat care dintre ele pare a fi mai plauzibil.

"Primele trei scenarii sunt perfect plauzibile și se lucrează la ele. Al patrulea, cel cu ruperea coaliției este imposibil. De ce? deoarece partenerii strategici ai României, fie că e vorba de SUA sau Franța, și, în general, de Uniunea Europeană, sunt împotriva ruperii acestei coaliții. Pentru dânșii, ca și pentru noi, lucrul cel mai important în flancul de est este stabilitatea, iar România a reușit enorm cu această stabilitate politică.

Deci, indiferent  cum va decurge sau nu va decurge transferul de putere, el se va face în liniște. Nu vor fi extreme, nu vor fi ascuțișuri deoarece informația este clară, dispoziția este clară, recomandarea este clară: Coaliția trebuie să rămână în numele stabilității politice. Nimeni nu dorește instabilitate politică acum în România, care este pilonul esențial la Marea Neagră și pentru ajutorarea Ucrainei", a declarat Bogdan Chirieac.

Alt premier de la PSD?

Întrebat dacă Marcel Ciolacu va fi premier sau Klaus Iohannis va impune o altă persoană, Bogdan Chirieac a spus: "A existat acest scenariu, menit să scindeze PSD, probabil că el încă mai există, adică numirea, de pildă, a lui Sorin Grindeanu în locul lui Marcel Ciolacu.

Se Ignoră însă un lucru sau poate că l-a aflat președintele Iohannis, Marcel Ciolacu este în acest moment liderul incontestabil al PSD. Marcel Ciolacu, așa pumn de fier în mănușă de catifea, controlează PSD-ul, deci ideea că domnul Iohannis ar numi o altă personalitate din PSD în funcția de premier, tocmai pentru a face dificultăți că partidul s-ar scinda, este practic în acest moment imposibilă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel