ROBOR la trei luni, în creştere. Mircea Coşea: Nu sunt afectaţi doar românii cu credite. Efecte negative importante
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Robert Bogdan)
Sursă foto: Pexels (Robert Bogdan)
Profesorul Mircea Coșea a vorbit despre efectele negative ale creșterii indicelui ROBOR la trei luni, care astăzi a ajuns aproape de pragul de 5%. 

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a făcut un nou salt vineri, la 4,95%, de la 4,88% joi. În acest sens, profesorul de economie Mircea Coșea a analizat efectele negative. 

”Este o consecință pe care nu putem să nu o alăturăm crizei în care ne aflăm. E o criză profundă și probabil că noi nu conștientizăm încă amploarea acestei crize, iar această criză apare și în politica monetară. Deci încercarea băncii de a mai stopa din inflație prin creșterea dobânzii este un lucru care se practică cu anumite ocazii, dar are efecte negative importante. 

De ce? Pentru că suntem într-o situație în care nu putem să echilibrăm dezvoltarea macroeconomică, avem deficite importante, atât comerciale, cât și de cont curent, bugetar. Avem o creștere importantă a costurilor pentru viața de zi cu zi a oamenilor. Deci este o destabilizare per ansamblu a economiei naționale. Această destabilizare trebuie să fie recunoscută de factorii de decizie și măsurile trebuie luate și în cazul politicii pe care guvernul o duce în politicile economice. 

”Costul banilor crește”. Cum sunt afectați cei fără credite

Atâta timp cât banca acționează de una singură, încercând să reducă inflația prin dobândă, această mișcare are efecte negative pentru care își găsește un sprijin în politica economică de investiții, de reglementare a situației fiscale și mai ales de echilibrare a intrării în țară a unor fonduri importante, respectiv PNRR. Deci este un dezechilibru. 

Pe de o parte banca activează, dar condițiile în care activează sunt neprielnice și atunci dobânda are efecte negative asupra creditului. Costul banilor crește. Acest cost se reflectă în principal pe costul ratelor sau a costului pentru cei care au luat credite şi trebuie să le plătească. Nu numai cei care au luat credite plătesc o dobândă mai mare acum, ci costurile atât de mari ale dobânzii se reflectă în întreaga economie, pentru că există și credite de natură productivă, cei care le iau pentru dezvoltarea unor businessuri și a altor activități. Costul dobânzii intră în costurile produselor și serviciilor și se pune până la urmă o presiune mai mare pe cumpărător. Deci sunt afectați și ei, chiar dacă nu au credite”, a spus profesorul Mircea Coșea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel