Data publicării:

Roberta Anastase: Întotdeauna îmi place să îmi consult experții

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
roberta-anastase
roberta-anastase

Despre o discuție în Comisia de Regulament privind eliminarea cvorumului din comisiile parlamentare, președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a declarat miercuri că nu știe să fi avut loc, precizând că se află în imposibilitatea de a interpreta hotărârile CCR, întrucât este sociolog de meserie și nu se pronunță până nu-și consultă experții.

“Nu am discutat subiectul acesta. (...) Vă mărturisesc că nu am purtat această discuție, deci nu știu ce răspuns să vă dau. Eu sunt sociolog de meserie, nu mă puneți să interpretez hotărârile CCR. Întotdeauna îmi place să îmi consult experții. Noi am încercat să facem o ultimă lectură luni, printre care eliminarea listei de prezență făcută prin semnătură, să se facă prezența prin cartelă, să se înregistreze astfel încât să nu mai existe nicio suspiciune”, a declarat Roberta Anastase.

Potrivit democrat-liberalei, “la nivelul unei comisii contează punctul de vedere al experților, modul în care se dialoghează și pentru asta am stabilit în Regulament o clarificare că înainte de anumite proiecte care necesită acest lucru să fie audieri publice. Pe site-ul Camerei a devenit deja funcțional o fereastră prin care cetățenii pot depune amendamente, își pot exprima opiniile de acasă”, citează NewsIn.

Specialiștii Comisiei juridice a Camerei s-au întrunit, marţi seară, la dezbaterile pe Constituţie, în lipsa UDMR şi a USL. Cei prezenţi au respins un amendament al UDMR privind caracterul "unitar şi naţional" al statului român, deşi teoretic nu era întrunit cvorumul de lucru.

Pe 7 martie, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate a Opoziţiei privind învestirea Guvernului Ungureanu. CCR a constatat că cerinţa de cvorum constituie ”un criteriu de constituţionalitate, condiţionând constituţionalitatea externă a actului, numai în ceea ce priveşte adoptarea legilor, hotărârilor şi moţiunilor de către Camera Deputaţilor şi Senat, iar nu şi în ceea ce priveşte adoptarea actelor în cadrul procedurilor desfăşurate în faţa organelor de lucru ale Camerelor", potrivit dispoziţiilor art.67 din Constituţie.

Referitor la întrunirea cvorumului din comisile parlamentare, CCR a argumentat: "Comisiile parlamentare au obligaţia de a se întruni, însă fiind organe de lucru alcătuite pe criteriul reprezentativităţii politice, acestea pot fi puse în situaţia de a nu realiza activitatea în scopul căreia au fost constituite din cauza neîndeplinirii condiţiei de cvorum pentru desfăşurarea şedinţelor sau a imposibilităţii ca membrii comisiei să ajungă la un acord cu privire la problema supusă dezbaterii. Or, dispoziţiile art.12 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului care reglementează aceste două ipoteze (cvorumul şi majoritatea necesară adoptării unei hotărâri în cadrul comisiilor) consacră mijloacele procedurale minimale de protecţie în scopul respectării drepturilor tuturor membrilor comisiilor, iar nu ca instrumente de împiedicare a funcţionării Camerelor Parlamentului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel