Robert Negoiță, descoperire macabră. Nicușor Dan, cerere. "Cum se poate aşa ceva?"
Robert Negoiţă povesteşte ce a găsit în clădirea actualei primării, înainte de a fi reabilitată.
Robert Negoiţă, primar al Sectorului 3, povesteşte un episod care stârneşte râsul, dacă nu ar fi tragi-comic. Este vorba de clădirea în care se află acum Primăria Sector 3, aflată la intersecţia de la Dristor. "Acum cinci ani, cred că aveam jumătate de an de mandat, la primul mandat, am încercat să îmi dau seama despre clădirile şi zonele în care avem noi competenţe. Printre aceste clădiri, se afla şi această clădire în care funcţionează astăzi primăria. Era o fostă şcoală, de acum 150 ani, ceva de genul acesta, şi, când am intrat în ea, mergeam cu grijă să nu care cumva să cădem prin duşumea la etajul inferior. Să nu cumva să cadă casa cu noi! Am găsit acolo câini şi pisici moarte şi uscate! Mumii! Nu se mai intrase acolo, probabil, de vreo douăzeci de ani. Şi am hotărât că acea clădire cu valoare şi foarte bine poziţionată trebuie salvată!", spune Negoiţă.
[citeste si]
"Oprescu m-a blocat!"
Urmîrind firul naraţiunii, aflăm de la Robert Negoiţă că fostul primar general Sorin Oprescu s-a opus. I-a pus beţe în roate, după cum chiar Negoiţă spune. "Din cauza faptului că ... eu sunt un tip foarte deschis şi foarte sincer şi direct i-am comunicat domnului Oprescu, primar general, că acolo vreau să fac primăria sector trei. Unde era primăria sector trei nu avea transport în comun de nici un fel, nu avea loc de parcare, era foarte greu accesibilă, şi nu avea legătură cu comunitatea. Şi o clădire foarte mică. Doar 30-40 la sută din aparatul primăriei funcţiona acolo. Tot restul era răspândit în oraş. Funcţionalitatea avea de suferit, în mod consistent. OK. Când a auzit domnul Oprescu de chestiunea asta, m-a blocat total, pentru că dânsul, având scheleţii din propriul dulap, ştiţi că dânsul funcţiona într-o clădire cu chirie, unde plătea nişte multe milioane de euro pe an. În situaţia în care nu-şi reabilita sediul propriu. Acolo unde funcţionează astăzi primăria. Şi, de teama că Negoiţă o să reuşească să reabiliteze sediul primăriei, tot clădire monument istoric, tot dărăpănată, în condiţii mult mai grele, tot aşa, m-a blocat cât a putut!".
Ministru schimbat, proces asigurat
Roert Negoiţă continuă să-şi spună păţaniile. Cum a obţinut autorizaţiile şi cum a ajuns în instanţă, urmare a schimbării unui ministru. Care, din ce spune Negoiţă, culmea!, comunica pe facebook! "Autorizaţia trebuia să o iau de la municipalitate, că era monument istoric. Am vorbit la Ministerul Culturii, am luat o declasare de acolo, au luat autorizare, am făcut-o, respectând tot, toate regulile. Am făcut studii, studii, cu specialişti în domeniu, care au venit şi au vizat, tot. Ulterior, s-a schimbat ministrul Culturii, şi a venit un ministru care comunica pe facebook că ce a făcut ministerul e prost! Că declasarea aia este în neregulă, că nu e legală şi că nu ştiu ce a păţit! Păi, când te duci tu, ca instituţie, în instanţă, şi spui că ce ai făcut tu e prost, niciodată o instanţă nu va spune "Domne, tu care ai făcut-o zici că e prost, dar eu îţi spun că tot ce ai făcut tu e bine!". Din moment ce Ministerul Culturii s-a dus în instanţă şi a susţinut că tot ce făcut el e prost, instanţa ... S-a produs declasarea, s-a semnat ordinul de declasare, pe baza ordinului de declasare noi am obţinut ordinul de construire. S-au trezit după aceea că nu e în regulă că s-a făcut o declasare şi că autorizaţia dată în baza ordinului de declasare are o problemă."
Să se dărâme cum era!
Este momentul în care intră în scenă Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Robert Negoiţă joacă în continuare rolul naratorului. "Iată, cei care salvează Bucureştiul, fix domnul Nicuşor Dan, ce credeţi că au solicitat în instanţă? Aducerea clădirii la starea iniţială! Ei, bravo! Adică o treime din acoperiş era zburat şi riscam să omoare oameni, pentru că e într-o zonă foarte populată şi foarte circulată. Vecini, ne desparte un gard, este o şcoală cu o mie de elevi. Cum se poate aşa ceva, să ceară în instanţă aducerea la starea iniţială? Tu ai fost vreodată acolo, tu ştii ce anume ceri? Asta înseamnă salvarea patrimoniului, asta înseamnă să salvezi Bucureştiul. Mă rog, aşa înţeleg unii salvarea omenirii".
Primăria rămâne pe loc
În ciuda procesului, sediul Primăriei Sector 3 rămâne în aceeaşi clădire, reabilitată conform standardelor, aşa cum susţine chiar primarul Robert Negoiţă. "Nu mai ştiu cum s-a terminat. Este irelevant. Oricum, nu mai contează. De autorizaţie nu mai avem nevoie, noi ne-a făcut treaba. Funcţionează astăzi primăria sector trei. Oricine vrea să vină să vadă, am respectat faţadele, am lăsat şi inscripţia de la intrare, adică noi considerăm că am făcut o treabă foarte buna! Repet, noi, chiar dacă s-a declasat, noi am fost în contact permanent cu specialiştii, care ne-au îndrumat. "Uite, domne, se face aşa, folosiţi asta!". Am folosit materiale bune, deci, am tratat-o efectiv ca pe un monument istoric. Eu vă spun acum o chestiune, care nu are legătură neapărat cu subiectul. Eu văd ce se întâmplă în zona publică şi îmi dau seama că nu doar societatea, dar şi media încurajează foarte mult bigotismul. Adică nu contează om ... dar sigur ăsta e rău!".
Urmăriţi răspunsul:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News