Constituția României nu a anticipat ”defecțiunea” adusă de Băsescu. Cazanciuc: A forțat din plin limitele. Nu s-au gândit vreodată că ar trebui sancționat președintele
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Senatorul PSD, Robert Cazanciuc
Senatorul PSD, Robert Cazanciuc
Invitatul Interviului Zilei la DC News TV a fost senatorul PSD Robert Cazanciuc care, împreună cu jurnalistul Val Vâlcu, a discutat despre Constituția României și dacă este sau nu necesară o revizuire a acesteia. 

Interviul a debutat cu întrebarea adresată senatorului Robert Cazanciuc de către jurnalistul Val Vâlcu: ”Cum se stabilește desemnarea premierului și ce ar putea să se schimbe aici?”

”Sunt discuții care trebuie puse în dezbatere. Ar trebui clarificat dacă Președintele României nu ar trebui să dea mandatul de formare a Guvernului, partidului care se află pe locul întâi la alegeri, evident, cu un termen în care poate fi format Guvernul. Dacă nu poate fi format, poți să mergi într-o altă coaliție, altă formulă, în special de pe locul doi. Se pot găsi formule”, a declarat Robert Cazanciuc. 

Momentul electoral din 2004, când Președinția României era deținută de Traian Băsescu

”Cred că poporul român a ales bine atunci. A fost pe locul întâi PSD-ul din vremea lui Adrian Năstase, care guvernase bine, și a zis să aibă un monitor acolo, unul care să îl mai controleze, Traian Băsescu, președinte. Defecțiunea a survenit în Parlament după ce Traian Băsescu a forțat, a venit cu o ignorare a acestui lucru care era de la sine înțeles. După ce PSD luase 38%, toată lumea se gândea că PSD-ul are prima opțiune”, intervine jurnalistul Val Vâlcu.

”Cei care trebuiau să aplice și să protejeze Legea Fundamentală au forțat textele din Constituție. Cei care au scris Constituția în 1991 nu s-au gândit vreodată ca ar trebui sancționat Președintele României pentru forțarea limitelor Constituției. Traian Băsescu a făcut din plin acest lucru și asta arată că legea fundamentală nu este citită și aplicată doar de oameni de bună credință”, a fost de părere senatorul Robert Cazanciuc. 

”Constituția de astăzi trebuia scrisă peste 100 de ani”

”Cred că această Constituție trebuia scrisă peste 100 de ani. Constituția de astăzi este destul de avangardistă pentru o democrație mult mai matură decât ne-am dovedit noi în acești 30 de ani. Cred că legea fundamentală a fost scrisă foarte bine și nu ar trebui schimbat nimic”, a adăugat Robert Cazanciuc.

De asemenea Cazanciuc informează că deși în anii 90-91 au fost aduși experți din Occident cu foarte multă experiență pentru a scrie pe termen lung Constituția, la 30 de ani este constructivă și necesară o discuție asupra revizuirii legii fundamentale. În opinia lui, revizuirea ar trebui să plece de la un singur lucru: a lucrat legea fundamentală pentru propriul cetățean?

”În anii 90-91 au fost au fost aduși experți din Occident cu foarte multă experiență pentru a scrie pe termen lung Constituția. Nu te gândești că trebuie modificată la fiecare 10 ani o lege fundamentală. Dar la 30 de ani de la intrarea în vigoare eu cred că această dezbatere este constructivă”, a adăugat senatorul Robert Cazanciuc. 

Legea fundamentală este făcută pentru a proteja drepturile cetățeanului 

Cazanciuc este de părere că statul ar trebui să lucreze in slujba cetățeanului și nu invers, argumentând cu primul capitol al Constituției care face referire la stat și nu la cetățean.

„Eu cred că ar trebui organizată Constituția, când va fi momentul constituțional, în jurul cetățeanului și nu în jurul statului. Deci trebuie să ne gândim cum facem noi un stat suficient de puternic care să funcționeze bine în interesul cetățeanului, nu invers. Dacă vă uitați în Constituție, primul articol se numește Statul Român, poate ar trebui să se numească România, pentru a arăta foarte clar, legea fundamentala este făcută pentru a proteja interesul cetățeanului cu un stat care sa lucreze eficient și în mod real în favoarea cetățeanului cetățeanului, cooperând evident, puterile între ele, fără a forța limitele. Toate cele trei puteri au forțat limitele la un moment dat și am ajuns astăzi ca oamenii să nu mai aibă încredere în propria țară, de aceea pleacă și foarte mulți din țară, din păcate”, a concluzionat senatorul PSD, Robert Cazanciuc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel