Robert Cazanciuc, despre Ziua Mărcii Poștale Românești
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Astăzi, celebrăm, pentru prima dată, Ziua Mărcii Poștale Românești, sărbătoare națională consacrată de o lege pe care am inițiat-o anul trecut, alături de colegul meu, Lucian Romașcanu, prin care recunoaştem rolul mărcii poştale de promotor al identităţii naţionale, dar şi rolul pe care îl poate juca în educarea tinerelor generaţii, precizează senatorul Robert Cazanciuc.

Celebrarea mărcii poștale, emise exclusiv sub autoritatea statului român, ca atribut al suveranității, este un omagiu adus tipăririi primei emisiuni de timbre poștale românești, acum 166 de ani, la Iași – „Capul de bour”.

Alături de simbolurile naţionale care au căpătat prin tradiţie drept de consacrare şi recunoaştere constituţională - Tricolorul, Ziua Naţională, Imnul Naţional, Stema României – marca poștală poate fi considerată drept element de identitate istorică, politică, culturală, sportivă etc., prin care o naţiune face cunoscut lumii patrimoniul spiritual şi cultural.

Ziua de 15 iulie rămâne, începând de astăzi, în calendar, ca moment de celebrare a unuia dintre instrumentele tradiționale de promovare și dezvoltare a identității naționale.

Mulțumesc #Romfilatelia în efortul de a folosi timbrul ca mijloc de educație și promovare a României.

Primul timbru românesc se află în custodia Muzeului Național de Istorie a României, căruia doresc să îi mulțumesc pentru privilegiul de a fi întâlnit această neprețuită piesă de istorie națională, a precizat senatorul e Giurgiu, Robert Cazanciuc.

Ziua Mărcii Poștale Românești, sărbătorită pentru prima dată în anul 1932 cu ocazia primei Expoziții Filatelice Române, a fost înscrisă în lista evenimentelor de importanță națională urmare a Legii nr. 62/2024, stabilindu-se data de 15 iulie a fiecărui an ca „Ziua Mărcii Poștale Românești”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel