Robert Cazanciuc: Codruța Kovesi și Tiberiu Nițu, propunerile pentru șefia Parchetelor și în 2016
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a dat asigurări, miercuri, în exclusivitate, la interviurile DC News, că este decis să reînnoiască mandatele celor doi șefi al Parchetelor, Laura Codruța Kovesi și Tiberiu Nițu.
"În cazul în care veți fi ministrul Justiției în primăvara viitoarea, veți reînnoi mandatele șefilor de la Parchetul General și DNA", l-a întrebat Bogdan Chirieac pe ministrul Cazanciuc.
"Dacă voi fi ministrul Justiției și dacă cei doi și vor exprima acordul pentru a-și continua mandatul, cu siguranță o voi face, pentru că rezultatele arată foarte clar că au știut să conducă aceste instituții spre performanțe, dincolo de discuțiile din spațiul public cu referire la anumite cauze, poate uneori insuficient explicate sau înțelese. Nu poți să pui tu ca procuror pe masă toate datele până la finalizarea unei anchete. Trebuie să aștepți până la urmă soluția unui judecător, așa este firesc să fie, să vezi dacă demersul unui procuror a fost greșit sau nu", a declarat, miercuri, ministrul Justiției.
[citeste si]
Ulterior, Val Vâlcu a dorit să afle dacă decizia de a propune prelungirea mandatelor celor doi șefi ai Parchetelor îi aparține 100% sau poate suporta ingerințe politice.
"Cu siguranță o să aparțină 100% ministrului Justiției, dacă voi fi eu acela. Dacă o să fie altcineva, acest lucru nu vă pot spune", a replicat ministrul Cazanciuc.
În cadrul aceluiași interviu, ministrul Justiției a arătat de ce, deși procurorii se află sub autoritatea ministrului Justiției, această autoritate se manifestă în puține cazuri, în mod concret.
"Procurorii, conform Constituției, sunt sub autoritatea ministrului Justiției. Ea se manifestă în mod concret în puține cazuri, potrivit legilor de organizare a Justiției. Se manifestă destul de clar și vizibil în spațiul public atunci când se pune problema numirii procurorilor în funcții de conducere. Lucrurile aici pot fi dezbătute. Din perspectiva magistraților, acest text din Constituție ar trebui modificat, să nu mai rămână sub autoritatea ministrului Justiției. În spațiul politic, ar trebui să fie sub autoritatea ministrului Justiției și chiar să aibă mai multe pârghii ministrul. E o chestiune care trebuie foarte atent cântărită, cum este mai bine, dincolo de mandatul unei persoane anume. Dacă nu este să cantonăm discuția referindu-ne la o anumită persoană, cu siguranță, pe termen lung, o să greșim. Când Monica Macovei a modificat legea de organizare în 2005, cu deplinul acord al Comisiei Europene, a discutat de nevoia de responsabilizare. Procedurile erau la CSM și a spus, nu, trebuie să fie cineva responsabil de aceste proceduri și le-a trecut la Ministerul Justiției și a fost în acord cu instituțiile europene de la acea vreme. Putem să discutăm în acești termeni de nevoie de responsabilizare", a explicat Robert Cazanciuc, întrebat dacă procurorii sunt subordonați ministrului Justiției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News