Roald Dahl – Matilda: Musicalul. Avertisment pentru cei care vor să vadă filmul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Roald Dahl – Matilda: Musicalul. Avertisment pentru cei care vor să vadă filmul / Foto: Captură video Youtube Netflix
Roald Dahl – Matilda: Musicalul. Avertisment pentru cei care vor să vadă filmul / Foto: Captură video Youtube Netflix
Tu ai văzut filmul "Roald Dahl – Matilda: Musicalul"?

Nu se poate nega că cea mai recentă transformare a Emmei Thompson în sadica Agatha Trunchbull din noul film "Roald Dahl – Matilda: Musicalul" de pe Netflix este un act de strălucire, atât din partea câștigătoarei Oscar, cât și din partea celor care s-au ocupat de machiaje și ținute. Dar scenele explicite ale comportamentului violent al domnișoarei Trunchbull se vor dovedi a fi o experiență traumatizantă atât pentru copii, cât și pentru supraviețuitorii abuzului în copilărie, avertizează The Guardian.

Autorul romanului Matilda, Roald Dahl, este bine cunoscut pentru concentrarea sa pe cruzimea față de copii, de la vrăjitoare care ucide copii până la desfigurarea corpurilor copiilor obraznici din "Charlie și fabrica de ciocolată". Matilda în sine conține detalii înfiorătoare precum: "Trunchbull pur și simplu m-a prins de o ureche, m-a aruncat înăuntru și a încuiat ușa... Am fost tăiat peste tot când am ieșit".

Acest interes literar pentru abuzul asupra copiilor se întinde cu mult timp în urmă: în basmele lui Grimm, "Ienupărul" este o poveste în care un băiat este decapitat de mama lui vitregă înainte de a fi tăiat și gătit într-o tocană care este apoi servită tatălui său.

Diferențe majore între film și carte

Oare aceste cărți bazate pe vătămarea copiilor ar trebui să fie abolite cu totul? Probabil că nu, pentru că în citirea poveștilor, există o distanță față de imaginile vizuale și loc de interpretare, dar a vedea un calvar îngrozitor pe ecranul cinematografului nu lasă loc de scăpare, nici o modalitate de a evita imprimarea imaginilor violente pe mintea unui copil, scrie sursa citată.

Noua adaptare Netflix a romanului "Matilda", după un muzical de Tim Minchin și Dennis Kelly, este o priveliște destul de dură. Acest lucru nu numai din cauza celebrei scene cu cozile (care a apărut și în versiunea Matilda regizată de Danny DeVito din 1996), în care o vedem pe nevinovata Amanda Thripp învârtită de cozile ei împletite și o auzim țipând de durere, a fost adăugată o nouă scenă de mutilare și mai traumatizantă, în care Eric este ridicat în aer de urechi, în timp ce domnișoara Trunchbull le întinde la câțiva centimetri de capul său.

Filmul face ca abuzul să pară foarte real

În mod direct, a vedea aceste scene de cruzime pe ecran și a auzi țipetele copiilor în agonie reprezintă o experiență mult mai traumatizantă decât citirea romanelor lui Dahl. Filmul face ca abuzul să pară din ce în ce mai real; este chiar în fața ta, traumatizând copiii și oferind o experiență inconfortabilă adulților care au suferit abuzuri în copilărie.

Capacitatea cinematografiei de a găsi divertisment în abuzul asupra copiilor nu este nimic nou. Aruncă o privire la drama din 1981, "Mami dragă", în care vedem scene grafice de violență comise de Joan Crawford împotriva fiicei ei adoptive, Christina – de la strangulare aproape de moarte până la celebra scenă în care Christina este bătută brutal cu un cuier.

Sau luați adaptarea din 2017 a lui "Stephen King IT", în care Pennywise îi smulge brațul lui Georgie, în vârstă de șapte ani, înainte de a fi târât în ​​canalizare până la moarte. În noul film american de groază științifico-fantastic, M3gan, vedem cum unui băiețel îi este smulsă o ureche de o păpușă cu inteligență artificială reală.

Cruzimea împotriva copiilor în cinema devine din ce în ce mai mare și, într-o epocă în care suntem atât de conștienți de impactul pe termen lung al acestor traume, pare îngrijorător că astfel de multe ori se încearcă să se facă divertisment din această problemă atât de serioasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel