Data actualizării:
Data publicării:

Roșii românești în supermarketuri. Daea: Nu excludem existenţa unor nereguli

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp
Rosii romanesti
Rosii romanesti

Ministrul Petre Daea nu exclude existența unor nereguri în sistemul de aprovizionare, dar și în cel de comercializare a roșiilor din supermarketuri.

Alegeri prezidentiale 2024

Este pentru prima dată în România, după foarte mulţi ani, când pieţele sunt şi supermarketurile sunt pline de tomate româneşti, afirmă ministrul Agriculturii, Petre Daea, subliniind că nu exclude existenţa unor nereguli în sistemul de aprovizionare şi în cel de comercializare al roşiilor, însă întregul lanţ de producţie şi valorificare a produselor legumicole este urmărit cu atenţie.

"Este pentru prima dată în România când, după foarte mulţi ani, pieţele sunt pline de tomate româneşti iar supermarketurile, de asemenea. Scăderea preţului la consumator este un obiectiv urmărit îndeaproape, fiind susţinut printr-o producţie importantă. Susţinerea prin subvenţii a vizat acordarea de sprijin atât pentru fermieri, cât şi pentru aprovizionarea cu tomate a pieţelor la preţuri rezonabile pentru consumatori. Nu excludem existenţa unor nereguli atât în sistemul de aprovizionare, cât şi în cel de comercializare al roşiilor, dar urmărim cu atenţie întregul lanţ de producţie şi valorificare a produselor legumicole", a precizat Daea, într-un comunicat remis AGERPRES, în urma apariţiei unor ştiri difuzate în spaţiul public, referitoare la situaţia fermierilor din judeţul Dolj, care ar fi fost nevoiţi să arunce tone de roşii.

Situație similară la doi fermieri


Potrivit sursei citate, în această situaţie se află doi fermieri, unul dintre ei depunând la Direcţia Agricolă Judeţeană un decont pentru o cantitate de 2.080 kg de roşii, iar cel de-al doilea a depus decont pentru 2.200 kg. Din documentele prezentate de aceştia a reieşit că au mai valorificat alte 2.400 kg, respectiv 2.300 kg, realizând astfel un total de aproximativ 5 tone fiecare.

"La o asemenea cantitate de roşii există şi pierderi prin putrezire, fie pe plantă, fie în procesul de recoltare, transport sau valorificare. Aceste pierderi sunt inerente, în cazul de faţă, la cei doi producători agricoli care au valorificat circa 5 tone de tomate, pierderile semnalate intră în procentul de pierderi tehnologice. Reflectarea în mass-media a acestui caz izolat a indus în mod eronat ideea că o mare parte din legumicultorii din sudul ţării s-ar confrunta cu astfel de probleme, fapt ce contravine situaţiei reale", se menţionează în comunicat.

Exces de produse pe piață


Potrivit MADR, în prezent, pe piaţă este un exces de produse, datorită producţiilor realizate de către cei peste 12.000 de fermieri care s-au înscris în programul de sprijin pentru tomate, din care peste 5.500 au livrat minim 2.000 de kg şi au fost deja plătiţi, în conformitate cu prevederile legale. În judeţul Dolj s-au înscris 1.700 de cultivatori de legume. Până la această dată, 160 dintre aceştia au fost plătiţi cu suma de 480.000 euro. Plăţile sunt în continuă desfăşurare, urmând ca şi restul fermierilor, pe măsură ce depun documentele justificative la Direcţia Agricolă, să primească banii cuveniţi.

Comunicatul mai semnalează că valorificarea în întregime a producţiei este o preocupare permanentă a ministrului Petre Daea, motiv pentru care în data de 13 iunie 2018, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a iniţiat o întâlnire de lucru între producătorii de legume şi reprezentanţii retailerilor.

"Pe parcursul întâlnirii, cei prezenţi au făcut schimb de date de contact în vederea stabilirii unor viitoare relaţii comerciale. Potrivit fermierilor, în perioada următoare vor începe să fie livrate către hypermarketuri roşiile româneşti din bazinele legumicole din judeţele Giurgiu, Olt, Dolj, etc. Ministrul i-a îndemnat pe marii retaileri să încurajeze accesul producătorilor români pe piaţă", se mai spune în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel