Data publicării:
Amânarea dosarului UNESCO-Roșia Montană, caz de siguranță națională. Soluție după CSAT
După ședința CSAT, Guvernul României a transmis un mesaj prin Ministerul Culturii și Identității Naționale în privința Roșia Montană.
"Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, rămâne responsabil în problematica de securitate națională cu privire la Roșia Montană și propune soluția rațională: amânarea cererii de includere a Peisajului Cultural Minier de la Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial Unesco, până la finalizarea procesului de la Curtea de Arbitraj de la Washington," arată MCIN.
Guvernul României nu solicită retragerea, ci amânarea
"Ținând cont de aspectele patrimoniale sensibile în cauza ICSID (dosarul ARB/15/31), unde România poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari, Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului depus la UNESCO până la soluționarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington, în vederea protejării patrimoniului național și a intereselor financiare ale statului român. Nu suntem dispuși să plătim din buzunarul cetățeanului cele 4 miliarde de dolari care se pot pierde în urma litigiului mai sus menționat. Așadar, Guvernul României NU SOLICITĂ RETRAGEREA dosarului ci AMÂNAREA acestuia până la soluționarea litigiului în dosarul de arbitraj nr. ARB/ 15/ 31 - Roșia Montană, pentru care în data de 22 februarie 2018, casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de Arbitraj de la Washington. Acest subiect trebuie scos din paradigma propagandistică și tratat de către toți decidenții statului român ca pe o prioritate de securitate națională", a explicat Ministrul Culturii și Identității Nationale, George Ivașcu.
Acesta a pus accent pe faptul că o decizie asumată în legătură cu acest subiect ar fi trebuit luată în cadrul Consiluilui Suprem de Apărare a Țării, fiind o temă de importanță strategică, iar Guvernul României consideră că trebuie să lupte în continuare pentru protejarea intereselor financiare ale statului român.
Facem precizarea că includerea Peisajului Cultural Minier de la Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial se află pe ordinea de zi a ședinței Comitetului Patrimoniului Mondial ce are loc la Manama, în Bahrain, în perioada 24 iunie – 4 iulie, urmând ca o decizie să fie transmisă ulterior țării noastre. România este reprezentată de secretarul de stat responsabil din cadrul Ministerului Culturii, acesta având mandatul de a prezenta poziția de amânare a includerii Peisajului Cultural Minier de la Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial până la finalizarea procesului de la Washington.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News