Data publicării:
Roșca Stănescu: Patriciu pregătea un proiect de 100 de miliarde de dolari în Marea Neagră
Sorin Roșca Stănescu, un apropiat al lui Dinu Patriciu, afirmă că omul de afaceri pregătea un proiect gigantic de exploatare a resurselor din Marea Neagră. Patriciu a inițiat ample porspecțiuni în Marea Neagră, care ar fi bogată în resurse energetice și metale rare. Patriciu urmărea atragerea de investiții, în jur de 30 de miliarde de dolari, pentru că exploatarea necesita roboți și uzine de prelucrare, dar profitul ar fi depășit 100 de miliarde. Roșca Stănescu crede că Fundația lansată de Victor Ponta nu are scop politic, ci mai degrabă economic, legat de resursele din Marea Neagră. Toate marile puteri sunt interesate de proiectul din Marea Neagră: nu întâmplător generalul Wesley Clark a devenit consilier al premierului. Proiectul nu poate reuși decât cu implicare statală, iar un fost premier, prin fundația sa, are șanse în a mobiliza investitorii și a crea un exemplu de succes economic național.
Iată o parte din editorialul scris de Sorin Roșca Stănescu pe blogul personal:
Se stie ca am fost un apropiat al regretatului Dinu Patriciu. In schimb, preocuparile acestuia privind exploatarea resurselor Marii Negre sunt mai putin cunoscute publicului larg. Dinu Patriciu a initiat ample prospectiuni in subsolul Marii Negre, care le exced pe cele vizand exploatarea zacamintelor de petrol si gaze. Fara a intra in prea multe detalii, voi preciza ca Marea Neagra este extrem de bogata in hidrogen sulfurat, o importanta resursa energetica, in apa grea, care poate fi extrasa de la mare adancime, dar, mai ales, intr-o mare varietate de metale rare si extrem de pretioase, care se gasesc in stratul de circa un metru de pulberi depuse pe fund. Aceste pulberi contin, fireste, nu numai metale rare, ci si hidrocarburi. Pulberile pot fi aduse la suprafata cu ajutorul unor roboti de mare adancime, care indeplinesc rolul de aspiratoare. Prototipurile acestor roboti au fost si ele experimentate, Dinu Patriciu facand in acest sens investitii mari. El a creat o societate in acest scop, care urma sa stranga investitii de circa 30 de miliarde, pentru ca, in final, profitul sa fie de aproape 100 de miliarde de dolari. Am avut posibilitatea sa imi arunc o privire asupra studiilor facute in acest sens. Ele erau, pe cat de serioase, pe atat de sofisticate. Ce relevanta au acest informatii in ceea ce-l priveste pe Victor Ponta?
Resursele uriase ale Marii Negre, indiferent care este etnitatea care dirijeaza valorificarea lor, nu pot fi accesate decat prin cooperarea autoritatilor statale. Ori, in calitatea sa de premier, fireste, Victor Ponta a fost o persoana bine informata asupra acestui aspect. O fundatie a Marii Negre, grefata pe acest proiect economic de mare anvergura, care, inevitabil, prinde contur, o fundatie creata intr-unul din statele importante ale Marii Negre, cum este Romania, si avand in frunte un fost premier, cu intreaga sa expertiza si cu tot sistemul sau relational, are, in principiu, toate sansele sa se concretizeze intr-un succes.
Un succes care, evident, este si de natura financiara. Si care poate sa consolideze, in plan intern si extern, imaginea initiatorului acestui proiect. O buna platforma care sa-i asigure lui Victor Ponta, nu acum, ci mai tarziu, in cativa ani, o rampa de relansare in politica la varf.
De aceea, eu ma incapatanez sa nu creditez acele scenarii care ne spun ca Black Sea Regional Project are un rol de magnet politic, urmarind sa adune in jurul lui Victor Ponta un mare numar de adepti ai sai din PSD, slabind pozitiile lui Dragnea si asigurandu-i fostului presedinte al socialistilor o relansare rapida.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News