RO-Alert în județul Harghita. Număr mare de urși ieșiți la prădat. VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
RO-Alert Harghita urși. Foto: Unsplash
RO-Alert Harghita urși. Foto: Unsplash
În județul Harghita a fost emis un mesaj RO-Alert din cauza numărului mare de urși ieșiți la prădat.

UPDATE:

Jandarmii harghiteni au intervenit, în ultimele 24 ore, pentru îndepărtarea a opt urşi a căror prezenţă a fost semnalată la numărul de urgenţă 112, transmite Agerpres.

Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita a informat că primul apel a fost primit luni seara, de la o femeie care anunţa că o ursoaică cu doi pui se află pe Aleea Sfânta Ana, iar alţi trei urşi sunt în faţa primăriei din Băile Tuşnad. A fost trimis imediat un echipaj de intervenţie din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, care a îndepărtat un urs din apropierea unui magazin, ceilalţi părăsind zona unde fuseseră semnalaţi şi retrăgându-se în pădure. Al doilea apel a fost făcut o oră mai târziu, un bărbat semnalând prezenţa unui urs pe strada Gării şi a altuia în faţa primăriei. Aceeaşi patrulă din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil a îndepărtat animalele înspre zona împădurită. Din cele relatate de către ambii apelanţi, urşii se aflau în căutare de hrană.

Știrea inițială:

Mesaj RO-Alert în județul Harghita, din cauza numărului mare de urși ieșiți la prădat. Alerta de urși a fost emisă de ISU Harghita pentru  zona stațiunii Băile Tușnad, după ce a fost semnalată prezenţa mai multor animale în căutare de hrană.

„A fost semnalată prezența a 6 urși în Băile Tușnad”, a precizat ISU Harghita.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj SAJ și un echipaj de la jandarmi, a mai transmis sursa citată. În ultima perioadă, aparițiile și chiar atacurile urșilor în căutare de hrană s-au înmulțit. În ultima perioadă au fost cinci intervenții pentru îndepărtarea urşilor în Harghita, în special în oraşele Băile Tuşnad şi Topliţa. Prezenţa animalelor fiind semnalată la numărul de urgenţă 112, scrie Realitatea.net.

Un urs, filmat pe o stradă din Tușnad

Un urs și a fost filmat aseară pe o stradă din Tușnad, în județul Harghita, transmite PRO TV. Animalul, cel mai probabil înfometat, a coborât să caute mâncare.

În imaginile surprinse de un localnic se vede cum, minute în șir, animalul rămâne în apropierea caselor, și destul de aproape trec oameni care nu îl observă. Ursul poposește lângă un coș de gunoi în care găsește ceva de mâncare. Polițiștii și jandarmii au venit pentru a alunga animalul. Localnicii se plâng că în zonă se întâmplă tot mai des să coboare urșii aproape de casele lor.

De la începutul anului, la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita au fost înregistrate un număr de 58 de apeluri de urgenţă, prin care era semnalată prezenţa urşilor în apropierea aşezărilor umane. Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita preciza cu câteva zile în urmă că în această primăvară, până în data de 8 mai, în judeţul Harghita au fost înregistrate 22 cazuri de pagube produse de urşi, un caz provocat de un lup şi trei cazuri de pagube produse de mistreţi şi cerbi.

Puiul de urs din Montreal

Totuși, urșii sunt curioși nu doar în România. Un pui de urs negru a pus pe jar duminică pentru câteva ore un întreg cartier din zona metropolitană a Montrealului înainte de a fi capturat după câteva ore de urmărire prin grădini şi copaci. Puiul de urs a fost împuşcat cu tranchilizant, însă acesta nu a avut efect imediat. Ursul a ajuns într-un sfârşit într-un copac, la o înălţime mică, unde a adormit, iar pompierii au reușit să-l prindă.

VEZI ȘI: Un pui de urs a semănat panică în Montreal și a pus pe jar zeci de poliţişti și pompieri. VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel