Președintele PE cere proces împotriva Comisiei Europene. Marius Tudor: România ar putea suferi suspendări de plăți din bugetul UE, inclusiv din PNRR
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Marius Tudor, consilier în Parlamentul European, anunță că David Sassoli a cerut astăzi pregătirea unui proces împotriva Comisiei Europene.

Marius Tudor susține că președintele Parlamentului European, David Sassoli, a cerut astăzi serviciilor juridice ale Parlamentului European să pregătească un proces împotriva Comisiei Europene pentru eșecul acesteia de a aplica Regulamentul privind condiționalitatea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Acesta susține că România va fi printre țările "arătate cu degetul" și "ar putea suferi suspendări de plăți din bugetul UE, inclusiv din Mecanismul de Redresare și Reziliență".

"Regulamentul, care a fost adoptat în decembrie anul trecut, permite UE să suspende plățile din bugetul UE către statele membre în care statul de drept este amenințat.Scrisoarea președintelui către serviciile juridice ale Parlamentului vine după un vot în comisia de afaceri juridice a Parlamentului, care a recomandat intentarea unei proceduri în fața Curții de Justiție. Majoritatea liderilor grupurilor politice din Conferința președinților de astăzi au susținut această acțiune.Scrisoarea arată clar că Parlamentul va retrage această procedură juridică dacă Comisia ia măsurile necesare.Dacă mecanismul se aplică, conform rezoluției PE din 14 Septembrie 2021, referitoare la nerespectarea drepturilor comunității LGBT, și România va fi în grupul celor trei țări arătate cu degetul pentru nerespectarea statului de drept, alături de Polonia și Ungaria, și ar putea suferi suspendări de plăți din bugetul UE, inclusiv din Mecanismul de Redresare și Reziliență.", a scris Marius Tudor pe pagina sa de Facebook.

Comisie a Parlamentului European, vot în acţionarea în justiţie a Comisiei Europene pe subiectul mecanismului de condiţionalitate

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European s-a pronunţat joia trecută în favoarea unei acţiuni în justiţie împotriva Comisiei Europene în legătură cu ceea ce consideră că este un eşec în nesancţionarea încălcării legislaţiei de către statele membre ale Uniunii Europene.

Un număr de 13 membri ai comisiei pentru afaceri juridice au votat în favoarea iniţierii unui proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Trei eurodeputaţi au votat împotrivă şi şase s-au abţinut, conform unor surse din Parlamentul European de la Bruxelles. 'În timp ce comisia se ceartă, parlamentul avansează', a declarat pentru dpa parlamentarul german Sergey Lagodinsky, raportorul comisiei. ( Vezi întreaga știre AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel