Data publicării:

Riscul major al operațiilor clasice de tiroidă. Dr. Radu Mihai (SANADOR) arată greșeala care duce la un dezastru

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Dr. Radu Mihai a vorbit în interviul acordat DCNews despre tiroidă, despre riscuri și proceduri experimentale. 

"În cazul tiroidei, sunt câteva progrese care au un impact asupra a trei zone. Cel mai important mi se pare cel legat de tehnologia care te ajută să scazi riscul de complicaţii. A existat, poate pentru mai mult de 15 ani, tehnologia care îți permite să monitorizezi nervul recurent laringeu, care să te ajute să reduci riscul de a modifica vocea pacientului post-operator. În multe ţări, a devenit obligatorie folosirea lui, în alte ţări rămâne experimentală. În Germania, nu îşi poate imagina cineva că operează tiroida fără să folosească monitor.

Numărul unu a fost nervul, dar numărul doi, mai recent şi încă experimental şi puţin acceptat de toată lumea, este tehnologia care evaluează funcţia paratiroidiană. Paratiroidele sunt autofluorescente. Cu o lumină într-un spectru roşu le poţi face să fie vizibile, iar la sfârşitul operaţiei, injectând o substanţă fluorescentă, poţi identifica vascularizația lor, ca să demonstrezi nu doar că le-ai lăsat, ci că le-ai lăsat cu vascularizaţie", a spus dr. Radu Mihai, la DCNews TV.

Vezi și: Când trebuie intervenit asupra nodulilor tiroidieni: Dr. Radu Mihai (SANADOR), explicații. Tumorile sub un centimetru ar putea să nu se mai trateze

Riscul intervențiilor chirurgicale clasice

"Există riscul să afectezi paratiroida fie pentru că ai scos-o din greşeală - nu ai văzut-o, a plecat cu tiroida, o descoperă în laborator şi citeşti pe raportul histopatologic 1,2, 3 paratiroide scoase. Dezastru! - sau le-ai identificat, ai încercat să le laşi, crezi că le-ai lăsat, dar, fiind atât de mici, manevrarea lor în câmpul operator poate fractura vase de sânge sau poate anula vase de sânge. Poate tehnica ta a întrerupt vase de sânge şi, atunci, chiar dacă tu crezi că le-ai lăsat, le-ai lăsat fără vascularizaţie. Tehnologia te ajută să demonstrezi dacă asta s-a întâmplat", a explicat medicul.

Dr. Radu Mihai este medic primar Chirurgie endocrină, doctor în Științe Medicale la Oxford University Hospitals și Spitalul Clinic SANADOR. 

Interviul integral, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel