Riscul de accident vascular, mai mic dacă locuieşti în apropierea unui parc | STUDIU
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Viaţa în proximitatea spaţiilor verzi e mai curată şi mai sănătoasă / Foto: Pexels, Leah Kelley
Viaţa în proximitatea spaţiilor verzi e mai curată şi mai sănătoasă / Foto: Pexels, Leah Kelley
Eşti în căutarea unei locuinţe? Vrei să-ţi iei casă şi nu te-ai decis unde? Alege o zonă cu un parc în apropiere. S-a demonstrat că riscul de accident vascular ischemic este mult mai mic în rândul persoanelor care trăiesc în orașe, lângă spații verzi.

Primul studiu complex cu privire la poluarea din marile orașe arată că riscul de accident vascular ischemic sau AVC scade cu 16% în cazul persoanelor care au zone verzi în apropierea locuinței. A fost realizat în Catalonia, pe perioada unui an, și analizează gradul de poluare și starea de sănătate a locuitorilor din această regiune a Spaniei, destul de relevantă având în vedere întinderea ei.

Conform cercetătorilor, au fost luate în considerare trei substanțe poluante, produse de traficul auto, și au fost analizate datele despre sănătate ale unui număr de 7,5 milioane de locuitori ai Cataloniei cu vârsta de peste 18 ani, care nu suferiseră niciun ACV înainte de studiu. Principalele substanțe poluante luate în calcul au fost funinginea și dioxidul de azot, și anume particulele mai mici de 2,5 microni, care pot fi inhalate ușor.

Mai multe cazuri de AVC în zonele intens poluate 

Rezultatele studiului din Spania arată destul de clar că în zonele cu trafic intens și cu o poluare peste medie existau și mai multe cazuri de AVC. Pentru fiecare creștere de 10 micrograme (µg) pe metru cub de dioxid de carbon, riscul de a suferi un accident vascular crește cu 4%. Și trebuie să reținem că principala sursă de dioxid de carbon este traficul rutier foarte aglomerat, și anume gazele de eșapament, problemă cu care se confruntă toate marile orașe din România. În cazul particulelor de funingine, riscul crește cu 5% pentru fiecare creștere cu 1 µg/m³ în atmosferă. Aceste cifre sunt valabile pentru întreaga populație, indiferent de factorii socio-economici, de vârstă sau de consumul de țigări.

 Risc crescut în marile oraşe

Conform studiului realizat în Catalonia, dioxidul de carbon, funinginea și nivelul ridicat de zgomot se numără printre factorii importanți care sporesc riscul de a suferi un AVC. În schimb, existența unor zone verzi în apropierea casei scade riscul de a suferi un atac vascular cu cel puâin 16%. Dr. Carla Avellaneda, cercetător în Grupul de Cercetare Neurovasculară de la IMIM-Hospital del Mar și unul dintre principalii autori ai studiului, atrage atenția asupra faptului că incidența bolii va crește în zonele suprapopulate, cu un trafic rutier foarte aglomerat.

Cu cât sunt mai mari spațiile verzi dintre blocuri, cu cât sunt mai multe parcuri și grădini în cartierul în care locuiești, cu atât ești mai protejat nu doar de un posibil AVC, ci și de alte afecțiuni legate de poluare. Alergiile la noxe, bolile de plămâni, afecțiuni ale căilor respiratorii sau bolile digestive sunt și ele legate de noxele pe care le respirăm zilnic în marile orașe. Un parc în apropierea reşedinţei aduce nenumărate beneficii. Aerul este mai curat și mai umed, te provoacă să ieși mai des la o plimbare, să socializezi, să faci mișcare, să ieşi la alergat și să te menții sănătos. Aşadar, dacă ești în căutarea unui apartament sau a unei case, caută un cartier în care să ai mai aproape spații verzi extinse sau parcuri amenajate pentru recreere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel