Data publicării:
Riscă România să rămână cu LUMINA STINSĂ? Iștoc despre ”blackout”: Pericolul mare în fața crizei gazului rusesc
România este dependentă în mică măsură de gazul rusesc, dar dacă robinetul se va închise spre Europa, spre state mult mai dependente, vom fi direct afectați pe piața energiei, avertizează Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
”Pericolul mare în fața acestei crize a gazului rusesc vine și din altă perspectivă: dacă rușii închid gazele către Europa, și Europa de Vest va închide exportul de energie electrică către România și către țările din Est, pentru că fiecare țară va înlocui gazele cu energie electrică, unde se poate” a spus Cristian Iștoc, președinte Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, la DCNews.
”Europa cu două viteze a funcționat foarte bine, ne-au decuplat pe noi”
”Noi dacă pe o criză energetică sau de producție - pentru că avem capacități oprite- importam 2300 (n.r. ”Dacă luăm exemplu ziua de ieri, importam 2300 Mwatt pe ziua de sarcină la o medie a prețului de 2300 de lei și funcționam în Gorj cu 1400 de Mwatt din 3500 de Mwatt putere instalată” a spus anterior Iștoc), riscam să rămânem cu lumina stinsă. Am mai trăit acest semnal de alarmă în 8 ianuarie 2021, când șase județe din nord-vestul țării au rămas, pentru șase ore, în beznă. A fost o avarie în Croația, care s-a extins, fiind interconectați până în România. Europa cu două viteze a funcționat foarte bine, ne-au decuplat pe noi și ei și-au văzut de revenirea repede la normalitate. Noi a trebuit să decuplăm un combinat ca Azomureș ca să nu se extindă pana de curent.” a afirmat Cristian Iștoc, pentru DCNews.
Ministrul Virgil Popescu spunea că pana de curent din ianuarie 2021 a ținut cel mult o jumătate de oră
Când Austria se pregătea de blackout, printr-un exercițiu de amploare, știrea a ajuns și-n România, fiind transmisă și de DCNews.ro. La acel moment, Virgil Popescu, ministru al Energiei, a vorbit despre pana de curent invocată de Cristian Iștoc, dar oficialul susținea că ”a fost o pană de curent pentru 20-30 de minute, care, în România, s-a simțit în zona de Vest, nu în Sud sau în Moldova, unde n-am avut probleme.”
”Însă, s-a simțit în toată Europa. A fost o problemă la sistemul croat de desincronizare a sistemului de transport croat cu austriecii, cred, și s-au decuplat sistemele. Sistemele de siguranță au sărit, România s-a decuplat și am rămas cuplați cu Bulgaria și Grecia.” spunea, la acel moment, Virgil Popescu. ”Neavând unități de producție în Transilvania, a suferit mai mult. Ardealul, atât timp cât nu vom construi unități de producție a energiei electrice în zona de vest, și asta este una din prioritățile noastre, pentru a echilibra sistemul, la un moment dat, o pană de curent se va simți și-n acea zonă, dar nu vorbim de pene de curent de săptămâni, este exclus.” spunea ministrul, dând asigurări că și-n ianuarie 2021 a fost vorba de minute: ”Aproximativ 20 de minute a durat, apoi și-a revenit.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News