Risc pentru PSD, după moțiune. Jocul dintre Dragnea și Ponta
Jocurile în PSD erau făcute cu mult înainte de ședința CEx de marți. Strategia aleasă de Liviu Dragnea este o surpriză și arată că jocurile din toamnă vor fi mai complicate decât se crede. Scorurile de la locale nu permit identificarea unui câștigător de 50% plus un vot, ca în 2012. Un guvern PNL-USR-UDMR ar putea lăsa PSD fără guvernare, cu tot avansul său de 5-7 procente. Astfel, fiecare mutare, de la schimbarea președintelui Camerei la moțiunea de cenzură, devine importantă.
PSD se află într-o situație favorabilă, sau mai bine spus PNL a căzut într-o poziție inconfortabilă: este asociat guvernului Cioloș, deși nu se află la guvernare, și încasează criticile inerente, după ce tehnocrații au ieșit în decor, la nivelul percepției publice (care contează, în alegeri).
Ce poate face Iohannis, după moțiune
Riscul cel mai mare pentru PSD, dacă depune moțiune de cenzură, este ca Iohannis să îi ofere guvernarea. Pe de o parte, nu ar avea ce să facă în câteva luni până la alegeri, pe de alta ar pierde principala armă electorală: critica guvernării. În plus, ar deveni țintă: uite, s-au speriat de Colectiv, dar nu au putut să stea mult de-o parte de ciolan, pun stăpânire pe țară, de la primărie la prefectură, săriți, să apărăm democrația...În acest context, venirea lui Victor Ponta la șefia Camerei ar activa electoratul care l-a sprijinit pe Iohannis, ceea ce ar aduce PNL-ului câteva puncte la parlamentare.
Nu a fost nicio dezbatere în CEx
Evident, Dragnea a judecat în primul rând din perspectiva raporturilor din partid. A-l lăsa pe Victor Ponta să ia locul lui Valeriu Zgonea însemna să creeze un alt centru de putere în PSD. De aici, amânarea repetată a nominalizării și lipsa de vlagă în lupta pentru debarcarea fostului președinte. Era devastator să apară un conflict intern, înainte de 5 iunie.
După victoria de la București și țeapa luată de miniștrii lui Ponta, care au refuzat să candideze la primăriile de sector, Dragnea a lichidat orice speranță de revenire pentru fostul lider. Nu a fost nicio dezbatere în CEx. Dragnea l-a înfrânt pe Ponta când acesta era încă premier, la votul pentru Rovana Plumb, cine s-ar fi opus nominalizării lui Florin Iordache, astăzi?
Ponta nu are motiv pentru părăsirea PSD
Faptul că a lăsat loc de întors pentru fostul premier, propunând soluția interimatului, arată clasa politică a lui Dragnea. Victor Ponta nu are un motiv valid pentru părăsirea partidului, ca Tăriceanu, admițând că ar fi avut intenția s-o facă. Dimpotrivă, pentru a-și păstra șansele de revenire, Ponta trebuie să facă tot ce i-a cerut Dragnea, înainte de întrebarea cu ”decorativul”: campanie negativă la adresa adversarilor politici.
Dragnea a evitat un conflict deschis cu un politician popular în zona de stânga, beneficiind de o cotă de încredere ridicată. Ca lider ce are de purtat lupte grele în toamnă, a evitat, de asemenea, și încărcarea partidului cu cota importantă de respingere a lui Ponta, în electoratul anti-PSD. Iar ca șef de partid, și-a consolidat poziția, ba chiar și-a motivat mai puternic susținătorii. Tocmai s-au eliberat posturile de ministru, într-o eventuală guvernare PSD, după alegeri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News