Risc de gripă aviară la oameni. OMS spune să fim pregătiți
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Risc de gripă aviară la oameni. OMS spune să fim pregătiți / Foto: Pixabay
Risc de gripă aviară la oameni. OMS spune să fim pregătiți / Foto: Pixabay
OMS avertizează asupra riscului de gripă aviară la oameni.

Organiza Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că răspândirea recentă la mamifere a gripei H5N1 - cunoscută în mod obişnuit ca gripa aviară - trebuie să fie monitorizată, dar riscul pentru oameni rămâne scăzut, relatează  Agerpres, citând Reuters.

H5N1 s-a răspândit printre păsările de curte şi sălbatice de 25 de ani, a explicat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, dar informaţii recente de infecţii la nurcă, vidre şi lei de mare "trebuie monitorizate îndeaproape".

El a menţionat că riscul pentru oameni a rămas scăzut, cazurile umane fiind rare de când tulpina gripei a apărut în 1996.

Șeful OMS: Trebuie să ne pregătim pentru orice schimbare



"Dar nu putem presupune ca aşa va rămâne şi trebuie să ne pregătim pentru orice schimbare a status quo-ului", a spus Tedros.

El a precizat că oamenii au fost sfătuiţi să nu atingă animale sălbatice bolnave sau moarte şi în schimb să raporteze astfel de cazuri autorităţilor locale şi naţionale, care monitorizează situaţia.

OMS a recomandat, de asemenea, consolidarea supravegherii în locuri în care oamenii şi animalele interacţionează. "OMS continuă, de asemenea, să coopereze cu producătorii pentru a se asigura că, dacă este nevoie, vor fi asigurate vaccinuri şi antivirale pentru uz global", a afirmat, de asemenea, directorul OMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel