Risc de blackout în România. Cosmin Păcuraru, expert în securitate energetică: Avem localități vulnerabile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Cosmin Păcuraru, expert în securitate energetică, a vorbit despre riscul unui blackout în România.

Guvernanții români susțin că nu există risc major de blackout energetic în România. Specialiștii în domeniu sunt însă de altă părere. Zilele trecute, pe fondul consumului de energie electrică, multe localități din țară au rămas fără curent. Pe de altă parte, importăm masiv energie pentru a face față consumului.

Cosmin Păcuraru, expert în securitate energetică, a venit cu mai multe clarificări în acest sens, după ce a fost întrebat la Antena 3 CNN dacă avem în România localități vulnerabile.

VEZI ȘI: ”Este posibil să nu mai facă față rețeaua, să se decupleze” spune Chisăliță. Expertul în energie, despre riscul de blackout: Avem o creștere foarte, foarte mare a consumului

"În special în mediul rural avem astfel de localități vulnerabile pentru că firmele de distribuție electrică nu au făcut reparațiile de mentenanță și investiții de foarte mulți ani. Dar eu astăzi, de exemplu, sunt într-una dintre acele localități care nu are energie electrică de 10 ore. Sunt în Brezoi, județul Vâlcea. Vă dați seama ce înseamnă lipsa electricității, lipsa posibilității de a încălzi apă etc.

Cosmin Păcuraru, expert în securitate energetică: Nu înseamnă că nu există riscuri

Autoritățile s-au exprimat cât se poate de corect: riscuri majore, dar asta nu înseamnă că nu există riscuri. De fapt, ce se întâmplă? România, de foarte mulți ani, nu a mai investit, nu a mai tehnologizat în capacități de producere a energiei electrice, și aici mă refer la cele pe gaz, la cele pe cărbune și la cele nucleare, și vedem că de o zi jumătate Nuclearelectrica a decuplat reactorul 1, asta înseamnă deja o lipsă de 720 de MW, ceea ce înseamnă foarte mult în situația în care maximum de consum zilele trecute a fost deja de 8.000 MW și să ne amintim, ca să facem diferența, în primăvară, în weekend, consumul era în jur de 4.000 de MW , deci în foarte puțin timp, din cauza căldurii, consumul de energie electrică s-a dublat.

Tot în primăvară, prețul megawatt-ului era în jur de 500 de lei, acum, pe 16 luna aceasta, la ora 21:00, a fost un preț de 4.000 de lei. Asta înseamnă 800 de euro, e foarte mult. Noi discutăm de prețurile în vârful de consum", a declarat Cosmin Păcuraru, expert în securitate energetică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel