Risc de avalanşă în staţiunile montane. Salvamont România, avertismente pentru turişti
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont România, trage un semnal de alarmă privind riscul de avalanşă din zona staţiunilor montane. 

„Anunțăm pe toate canalele mass media despre acest risc de avalanșă. În acest moment avem un risc de gradul 3, adică risc însemnat de avalanșă. Măsurătorile sunt făcute de colegii noștri de la Administrația Națională pentru Meteorologie și echipele de salvare montană pe care le avem în bazele din munte. Într-adevăr, riscul este ridicat. Pe fețele nordice avem acumulări foarte mari de zăpadă. Turiștii trebuie să fie responsabili atunci când abordează traseele turistice și ies din perimetrul stațiunilor de practicare a sporturilor de iarnă. Încercăm să avertizăm pe această cale. Suntem o țară în care se produc frecvent asemenea evenimente. Avem o statistică care nu ne este favorabilă, suntem pe locul 9 în lume la astfel de evenimente cu victime, și atunci tragem un semnal de alarmă ca turiștii să fie cât mai responsabili și să încerce să evite zonele în care se formează asemenea fenomene”, a declarat președintele Salvamont România, conform B1.ro.

"Să îşi aleagă bine traseele"

„Această măsurătoare se face pe o scară de la 1 la 5, dar deja la gradul 3 avem risc însemnat de avalanșă, 4 și 5 sunt riscuri iminente și riscuri foarte, foarte mari, deci turiștii trebuie să fie atenți în aceste momente, să aleagă foarte bine traseele pe care merg, să evite zonele cu aglomerări mari de zăpadă, dar recomandabil este să renunțe la aceste ascensiuni în această perioadă pentru că oricând cineva sau ceva poate să declanșeze avalanșa și să îi surprindă într-o zonă pe care dânșii o consideră sigură. Bineînțeles, alpiniștii cu experiență pot să își facă un management bun al riscului, să facă o evaluare a riscului în zona respectivă, dar nu toate elementele depind de ei. Avalanșa este un fenomen imprevizibil, necontrolabil și oricând se pot supune acestui risc”, a adăugat Sabin Cornoiu.

Au fost deja şi intervenţii pe munte. 

„Cei fără experiență sau cei care n-au crezut că muntele poate să fie dur în această perioadă, într-adevăr, iată, s-au îndreptat către anumite obiective și s-au expus acestui risc. În rest, am avut foarte, foarte multe intervenții pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă. Pe pârtiile care sunt deschise în acest moment a fost un aflux foarte mare de turiști, oamenii nu au manifestat prudență și responsabilitate în aceste zile de debut ale sezonului”, a mai afirmat președintele Salvamont România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel