Data publicării:
Rimaru, scrisoare: Dacă orice bădăran ar fi sancționat ca mine, am trăi ca afară
După ce a fost acuzat că a hărțuit mai multe femei, Călin Ionescu, cunoscut sub numele de scenă Rimaru de la trupa de hip-hop R.A.C.L.A., a transmis o scrisoare deschisă.
"Da, recunosc. Câteodată sunt un bădăran. Da, recunosc. Uneori mai scap câte o înjurătură. Alteori mai multe. Și nu doar pe piese. Am avut o perioadă în viață când am pozat in bad boy, în rapper dur, cu tupeu și limbaj agresiv. Acest limbaj agresiv, asumat doar din punct de vedere artistic, folosit în limitele vieții mele private, i-a traumatizat pe unii oameni și i-a ofensat pe alții.
Sunt persoană publică. Primesc zeci de mesaje zilnic, cereri de prietenie, întrebări, opinii și, uneori, injurii. În cursul anilor s-au strâns mii de discuții purtate în mediul virtual, dintre care doar o mică parte s-au finalizat cu înjurături, amenințări, block-uri de ambele părți.
Da, recunosc. Câteodată mai întrec limita bunului simț al conversației. Îmi pare sincer rău pentru comportamentul meu din anumite situații. Îmi pare sincer rău pentru disconfortul pe care probabil l-am creat. Îmi pare sincer rău pentru atenția nedorită atrasă asupra agenției Centrade, la care am lucrat până săptămâna trecută. Îmi pare sincer rău pentru supărarea provocată fanilor mei.
Dar încerc să mă îndrept. Am început să-mi învăț lecția încă de acum de 2 ani, când agenția m-a sancționat pentru întâmplările despre care se vorbește acum. Și m-a durut, atât personal cât și financiar. Credeam că și cei care s-au simțit jigniți de comportamentul meu de bădăran au fost mulțumiți de faptul că am fost sancționat. Numai că nu a fost așa.
Pe fondul campaniei "Metoo", pentru aceleași lucruri, am fost, din nou, pedepsit. O parte din viața mea privată a fost expusă online, am fost discreditat public, numit în toate felurile, amenințat cu moartea, castrarea chimică și multe altele. Mi-am pierdut inclusiv jobul, după 16 ani de muncă în publicitate, cu numeroase premii naționale și internaționale. Probabil că dacă orice bădăran ar fi sancționat ca mine, am trăi cu toții într-o țară ca afară. Cu mulți șomeri.
Am fost mediatizat ca fiind exponentul agresării sexuale a femeii în România, în timp ce cazuri dramatice de femei care au suferit traume reale au trecut și trec neobservate. Pentru că problema este reală și trebuie să ne implicăm cu toții în rezolvarea ei. Iar eu o voi face în măsura posibilităților mele.
Dezaprob orice comportament necivilizat la adresa femeilor, inclusiv comportamentul pe care l-am avut eu. Dezaprob folosirea oricărui tip de forță, fie ea fizică sau verbală. Cu toate acestea, în mediul online (Facebook, WhatsApp etc.), violența verbală poate fi lesne oprită prin opțiunea de „block". Bădărănia mea putea fi foarte ușor amuțită printr-un simplu click, însă a fost lăsată să continue și, în unele cazuri, a primit răspunsuri pe măsură. Așa cum rezultă din multe din conversațiile integrale pe care le-am păstrat.
Dar de ce nu a fost suficientă sancțiunea pe care am primit-o acum 2 ani?
De ce trebuie să fie atacată agenția la care lucram? De ce trebuie să sufere foștii mei colegi? De ce trebuie să fie denigrați clienții agenției? Pentru bădărănia mea, pedepsită deja prin linșaj public și prin faptul că am decis încetarea colaborării pentru a elimina orice risc de lezare a intereselor companiei? De ce țintele bădărăniei mele colaborează, în majoritatea cazurilor, cu concurenții agenției la care lucram? Nu cunosc răspunsurile la întrebările de mai sus. Știu doar că am greșit. Și că am plătit un preț uriaș pentru asta.
Nu știu câți cunosc faptul că sunt un om religios. Cred că orice om are dreptul la împăcare și la iertare. Cred, de asemenea, că orice greșeală poate fi corectată. Că oricine merită șansa și răgazul de a se îndrepta.
În viața reală și dincolo de imaginea de scenă nu sunt un om violent. Și în niciun caz nu sunt un hărțuitor sexual. Nu am avut niciodată astfel de probleme la muncă. Mi-am respectat colegele, colegii, angajatorii.
Și, trecând peste faptul că un articol trimis publicațiilor online și apoi preluat de televiziuni a transformat în breaking news presupuse întâmplări de acum 2 ani, peste care s-au suprapus, din dorința de atenție, alte relatări lipsite de orice bază de adevăr, da, recunosc. Am fost un bădăran", a fost scrisoarea transmisă de Cătălin Ionescu, cunoscut drept Rimaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News