Ridicarea restricțiilor expune țintele vizate de extremiști. Avertismentul Guvernului SUA
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Guvernul american avertizează că grupările extremiste ar putea ataca țintele vizate după relaxarea restricțiilor. 

Guvernul american a avertizat vineri împotriva riscului ca "extremiştii" să profite de ridicarea restricţiilor sanitare datorită progreselor înregistrate contra pandemiei, pentru a efectua atacuri violente, notează AFP, citat de Agerpres. Departamentul de Securitate Internă a modificat o alertă antiteroristă publicată în ianuarie, după asaltul partizanilor lui Donald Trump asupra Capitoliului, care pentru prima dată s-a concentrat asupra ameninţărilor interne.

"Sfătuim publicul să rămână vigilent în faţa ameninţărilor care continuă să planeze asupra Statelor Unite", indiferent dacă provin de la "terorişti interni" sau de la actori străini, a declarat secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, într-un comunicat.

Țintele extremiștilor, expuse de relaxarea restricțiilor


Potrivit noului buletin, "extremişti violenţi ar putea exploata relaxarea restricţiilor legate de COVID-19 pentru a efectua atacuri împotriva unei serii întregi de ţinte", protejate în ultimele luni de absenţa publicului. El menţionează în special apelurile la violenţă difuzate pe internet împotriva "unor clădiri publice, religioase sau comerciale", subliniind în acelaşi timp că nu dispune de informaţii privind un complot real.

Progresul vaccinării anti-COVID-19 în Statele Unite, unde 59% dintre adulţi au primit cel puţin o doză, este însoţit de o repornire a ţării, chiar şi în cele mai prudente state, cu redeschiderea şcolilor, restaurantelor, teatrelor. Potrivit buletinului, Rusia, China şi Iranul au alimentat teorii ale conspiraţiei, inclusiv cu privire la originea pandemiei, în încercarea de a amplifica nemulţumirile anumitor americani şi de a "semăna discordie" în ţară.

Departamentul de Securitate Internă, înfiinţat după atacurile de la 11 septembrie 2001, publică regulat acest tip de avertisment, dar anterior erau consacrate ameninţărilor de origine străină, în special jihadiste. Accentul pus pe riscurile interne reflectă discursul lui Joe Biden care, în discursul de învestitură la 20 ianuarie, a jurat să "învingă suprematismul alb şi terorismul intern", mai scrie AFP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel